Linkovi

Beznadežna budućnost za romsku populaciju u Evropi


Međunarodna organizacija za migraciju, sa sedištem u Ženevi, upozorava da desetinama hiljada Roma ili Cigana koji su preživeli holokaust, koji žive u 17 država srednje i istočne Evrope, predstoji gotovo beznadežna budućnost i moguća smrt. Novinarka Glasa Amerike Liza Šlajn izveštava da je Međunarodna organizaciju za migraciju saopštila da je fond za nadoknadu iz kojeg je izdvajana pomoć za Rome, sada presušio.

Gotovo 74 hiljade ostarelih i siromašnih Roma koji su preživeli holokaust, dobija nadoknadu za svoje patnje iz dva fonda – iz filijale Švajcarske banke u Njujorku i iz Nemačkog fonda. Međutim, predstavnica Međunarodne organizacije za migraciju, Džemini Pandja, kaže da je 36 miliona dolara korišćenih za pomoć desetinama hiljada Roma, sada iscrpljeno. Ona je rekla da njena agencija sada brine šta će se dogoditi tim ljudima u budućnosti.

«Oni žive u krajnjem siromaštvu, ali bi to moglo u velikoj meri da se pogorša i verovatno i hoće. Više nema bezbednosne mreže koju su obezbeđivali bivši komunistički režimi u kojima su živeli, tako da sada praktično nema nikog da im pomogne. Mnogi od njih takođe, za vašu informaciju, moraju da izdržavaju čak tri naraštaja pomoću tih bednih penzija koje se mesečno daju po domaćinstvu, s obzirom da mlađi članovi porodice moraju da odu da traže posao u drugim zemljama. Oni onda nemaju dovoljno da šalju nazad.»

Džemini Pandja podseća da su desetine hiljada Roma koji su preživeli holokaust, sada ostarele i slabog zdravlja. Mnogi, kako kaže, žive u zaprepašćujućoj bedi, u straćarama u predgrađima, u kojima nema ni grejanja, niti vode i klozeta. Ona je rekla da ti ljudi žive od državnih penzija u iznosu od osam do 120 dolara mesečno. Međunarodna organizacija za migraciju je saopštila da su Romi najveća i najviše diskriminisana manjina u Evropi. Istaknuto je i da im se vekovima uskraćuju mogućnosti za obrazovanje, stanovanje, zdravstvenu zaštitu i zapošljavanje. Pandja je ukazala da mnoge evropske zemlje pokušavaju da reše diskriminaciju Roma, ali je zaključila da ostareli Romi koji su preživeli holokaust više nemaju vremena za čekanje.

XS
SM
MD
LG