Linkovi

Pentagon:Iran i ranije preuveličavao svoju vojnu moć


Američki Sekretarijat za odbranu je saopštio da je moguće da je Iran uspeo da poveća svoj raketni potencijal, ali je portparol Pentagona takođe upozorio da je Iran u prošlosti preuveličavao svoje sposobnosti.

Portparol Pentagona Brajan Vitmen je uzvratio na tvrdnje Irana da je proteklih dana isprobao usavršene vazdušne i podvodne rakete. Vitmen je rekao da je Iran tokom protekle godine izvršio brojne testove i balističkih i protivbrodskih raketa i da ne bi bilo iznenađujuće da je u tom periodu postigao određena poboljšanja.

«Znamo da Iran stalno pokušava da usavrši svoje sisteme naoružanja uz pomoć i stranih i domaćih mera. Moguće je da sada povećava svoje sposobnosti na planu radarski nevidljivih materijala i preciznosti. Ipak, Iranci su poznati i po tome da u saopštenjima preteruju i preuveličavaju svoje tehničke i taktičke sposobnosti.»

Vitmen je rekao da su balističke rakete već dugo važan deo iranske vojne strategije i da ta zemlja ima najveći inventar takvih oruđa na Bliskom istoku. Iran je objavio da je isprobao tri usavršena oružja od početka manevara prošlog petka. Najnoviji je u ponedeljak isprobani torpedo za koji je državna televizija objavila da može da uništi neprijateljske brodove i podmornice koje se kreću «bilo kojom brzinom na bilo kojoj dubini».

Iran je prethodno saopštio da je uspešno isprobao raketu koja je nevidljiva za neprijateljske radare i može da ponese nekoliko bojevih glava i istovremeno pogodi nekoliko ciljeva. Takođe je objavljeno da je izvršena proba nove podvodne brze rakete.

Portparol Pentagona je naglasio da iranske «ratne igre» i njegovi komentari nemaju veze sa pokušajima Sjedinjenih Država i još nekoliko svetskih sila da ubede Iran da odustane od svog programa nuklearnog oružja.

Savet bezbednosti Ujedinjnih nacija traži da Iran prestane da obogaćuje uranijum, što je važan korak u pravljenju goriva koje bi moglo da se upotrebi i za nuklearnu bombu.

XS
SM
MD
LG