Linkovi

Britanija i SAD traže da irački lideri reše nesuglasice i da formiraju novu vladu


Sjedinjene Države i Britanija apeluju na iračke lidere da što je pre moguće reše političke razlike u stavu i formiraju vladu nacionalnog jedinstva, kako bi iskorenili nasilje u Iraku.

Poruka državnog sekretara Kondolize Rajs i britanskog sekretara za inostrane poslove Džeka Stroa tokom dvodnevnih razgovora sa iračkim političkim liderima u Bagdadu bila je otvorena i direktna.

Stro je danas rekao novinarima da je politički vakum koji je nastao tokom tri ipo meseca odsustva vlade potkopao bezbednost u Iraku.

”Sada je od ključne važnosti da Iračani vrlo brzo nominuju kandidate za visoke položaje, dogovore se o njima i slože se povodom kabineta, jer iskreno rečeno nema sumnje da politički vakum u Iraku ne pomaže bezbednosnu situaciju i zemlja mora da krene napred.“

Irački politički zastoj je koncentrisan na to ko će biti na čelu vlade. Šiitska koalicija koja je osvojila izbore sredinom decembra imenovala je Ibrahima al Džafarija za vršioca dužnosti premijera, ali je njegova kandidatura za puni četvorogodišnji mandat izazvala snažno protivljenje iračkih Kurda i sunitskih Muslimana.

Kondoliza Rajs i Džek Stro su naglasili da je na iračkom narodu da odluči o tome ko će biti njegov premijer. Medjutim, oni su istakli da naredni predsednik vlade mora biti snažni lider - ujedinjujuća snaga koja može da uspostavi stabilnost i suoči se sa izazovima koji predstoje iračkom narodu.

Američki i britanski izaslanici održavaju sastanke sa visokim iračkim ličnostima od kako su juče doputovali.

Državni sekretar Rajs je rekla da Vašington i London ne pokušavaju da diktiraju ko bi trebalo da bude irački premijer, ali da krvoproliće američkih i britanskih vojnika u Iraku daje saveznicima pravo da se založe za akciju na političkom frontu.

”To što smo oslobodili Irak od Sadama Huseina ne znači da je naš cilj da ostavimo posao ne obavljen. Cilj je da se uspostavi osnova za demokratski i stabilan Irak. Jer kad Irak jednog dana bude demokratski i stabilan imaćemo drugu vrstu Bliskog istoka i naša sopstvena bezbednost će biti daleko jača.“

Sektaško nasilje se otelo kontroli od kako je jedna šiitska džamija bombardovana 22 februara. Mnogi Iračani i strane vlade su saopštili da je jedini način da se osujete krvoproliće i mogući gradjanski rat osnivanje koalicione vlade koja bi obuhvatila pripadnike svih etničkih grupa.

XS
SM
MD
LG