Linkovi

Treća runda pregovora o Kosovu - pozicije još veoma udaljene


Predstavnici Beograda i Prištine nisu se dogovorili o ovlašćenjima novih srpskih opsstina, njihovom finansiranju, medjusobnom povezivanju i uspostavljanju veza sa vlastima u Srbiji, ni tokom treće runde pregovora o decentralizaciji na Kosovu.

Sastanak kojim je predsedavao zamenik Martija Ahtisarija, Abert Roan, završen je u ponedeljak uveče u Beču, a nastavak pregovora najavljen je za 4. maj.

Roan je na konferenciji za novinare kazao da je prištinska delegacija insistirala na novim opštinama, uredjenim mimo etničkih principa, sa jakim ingerencijama centralne kosovske vlasti.

Delegacija Beograda se, sasvim suprotno, dodao je Roan, zalagala za model opština organizovan po etničkom principu, sa širokim ovlašćenjima i mnogo manjim uticajem centralnih kosovskih institucija.

Austrijski diplomata je najavio da će dve strane narednih dana ponuditi dodatne informacije i da će time biti usmeren dalji tok pregovora.

"Sledeće pitanje koje ćemo razmatrati su granice opština, uspostavljanje novih opština sa srpskom većinom, uključujuchi pitanje Kosovske Mitrovice. Dogovorili samo da tim naših eksperata u nedelji od 17.aprila obidje Beograd i Prištinu, i nakon uskršnjih praznika odrzzachemo sledeći sastanak u Beču", rekao je Roan.

Austrijski diplomata je kazao da je plan koji je, na osnovu stavova izrečenih na prve dve runde pregovora, izradila kancelarija medjunarodnih posrednika za pregovora predvodjenih Martijem Ahtisarijem, trebalo da posluži približavanju stavova dveju strana, a ne da im nameće rešenje za reformu lokalne vlasti na Kosovu.

Šef prištinskog pregovaračkog tima, Ljutfi Haziri, rekao je agenciji Rojters da su pozicije dve strane u pregovorima i dalje vrlo udaljene.

On je pred početak sastanka ponovio da je cilj njegove delegacije da razgovara "o decentralizaciji koja će voditi ka nezavisnosti Kosova".

Pregovarači iz Beograda su se u ponedjeljak ujutro najpre sastali sa Ahtisarijem da bi mu preneli nezadovoljstvo dokumentom koji je razmatran, jer kako tvrde "nije dovoljno usklađen sa zaključcima sa prva dva sastanka i sadrži neka pitanja koja nisu razmatrana".

U kosovskoj delegaciji su pored Ljutfija Hazirija i Bljerim Šalja, Skender Hiseni, Fehmi Mujota, Enver Hodžaj, Ardian Đini, Iljber Hisa i Sadik Idrizi.

Pregovarači u ime vlade u Beogradu su Aleksandar Simić, Slobodan Samardžić, Goran Bogdanović, Marko Jakšić, Boško Mijatović, Tomas Flajner i Gordana Matković.

Na Kosovu uhapšen bombaš

Policija na Kosovu jutros je uhapsila 38-godišnjeg muškarca osumnjičenog da je prošlog jula u Prištini podmetnuo četiri eksplozivne naprave kod zgrada međunarodnih i lokalnih vlasti na Kosovu.

Uhapšeni je albanske nacionalnosti.

U eksplozijama kod sjedišta UNMIK-a, OEBS-a i zgrade Vlade i Skupštine Kosova u Prištini, oštećeno je nekoliko vozila, ali nije bilo žrtava.

Eksplozivna naprava podmetnuta kod zgrade Radio-televizije Kosova nije eksplodirala.

XS
SM
MD
LG