Linkovi

Transatlanske integracije zatvorene do hapšenja Ratka Mladića


Prvi čovjek Evropskog savjeta, Havier Solana i generalni sekretar NATO, Jap de Hop Shefer potvrdili su - dobro je što se nastavljaju pregovori SCG sa Briselom, ali ozbiljnijih koraka prema atlantskim integracijama neće biti bez Ratka Mladića u haškom pritvoru.

Pozdravljajući odluku evropskog komesara za proširenje, Olija Rena o nastavku pregovora sa Beogradom, visoki predstavnik EU , Solana, je nakon sastanka Političko-bezbjednosnog komiteta EU sa Stalnim savjetom NATO, naglasio da je taj korak uslijedio nakon konsultacija i garancija Beograda.

"Odluka EU je donijeta nakon razgovora sa Carlom del Ponte. Kao što znate, bila je u Beogradu, zatim je razgovarala sa nama. Ja sam razgovarao više puta sa premijerom Koštunicom, i nedavno sam takodje razgovarao- veoma sam sretan da vidim da možemo da nastavimo jer prekid pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruženju, koji su tek poceli sa Srbijom i Crnom Gorom, bio bi veoma loša vijest- srtan sam da se pregovori nastavljaju".

Euro-atlantske integracije su jedino rješenje za održiv mir i stabilnost balkanskog regiona, uvjeren je generalni sekretar NATO, Jap de Hop Schefer:

"Ja sam takodje zagovornik davanja iste vrste signala regionu od strane EU i NATO. Kao što je poznato, činjenica da još nije ostvarena puna saradnja sa Hagom, konkretnije, kada je riječ o SCG, Ratko Mladić još nije u haškom pritvoru, blokira ulazak zemlje u Partnerstvo za mir. Dozvolite mi da citiram ministra Draškovića, koji kaže da, ako bi ta orepreka bila uklonjena, članstvo u Parterstvu bi se desilo još iste večeri. Nisma siguran da to mogu da potvrdim doslovno, ali ako se desi taj veoma važan korak, tada mislim da se SCG može veoma brzo naći u programu Partnerstva, što bi za cijeli region biuo veoma dobar razvoj prilika".

Bošković: Ne verujem u obećanja srpskih vlasti

Zamjenik ministra spoljnih poslova Državne zajednice Predrag Bošković izjavio je da više ne vjeruje u obećanja srpskih vlasti da će uhapsiti haškog bjegunca Ratka Mladića jer je i do sada bilo raznoraznih obećanja koja nisu ispunjena

Bošković je naveo da je krajnje vrijeme da se ta obaveza ispuni i da se odlučnije krene u evropske integracije.

On je rekao i da je nastavak pregovora o stabilizaciji i asocijaciji sa Evropskom unijom veoma pozitivan signal za Crnu Goru jer neće trpjeti posljedice nesaradnje sa Haškim tribunalom.

"Bez obzira što će 21. maja Crna Gora postati nezavisna država ovo je veoma važno jer će se tada pregovori u principu nastaviti tamo gdje su stali", kazao je Bošković.

Predsjedavajući češkog Savjeta za međunarodne odnose Jirži Dinzbir ocijenio je danas da bi za crnogorsku nezavisnost problem mogla da bude albanska ideologija koja nikada nije napustila ideju o ujedinjenju svih Albanaca.

"Što god da se desi biće učinjeno na miran način i to je važno s obzirom šta se dogodilo prije 15 godina na Balkanu. Nema opasnosti da se tako nešto ponovi ovdje", rekao je Dinzbir novinarima.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović rekao je da će referendum o državnom statusu biti demokratski i sa demokratski prihvaćenim rezultatom.

"Crna Gora, nakon toga, ima snažnu namjeru da sa Srbijom, na sadžajnim i jasnim principima izgradi trajno stabilne odnose od interesa za sve građane i ekonomije dvije države", kazao je Vujanović nakon susreta sa Dinzbirom.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić rekao je da se u statusnim pravima građana Crne Gore koji žive u Srbiji ništa neće promijeniti poslije uspješnog referenduma u Crnoj Gori.

"Svi građani Crne Gore koji žive u Srbiji po automatizmu Ustavne povelje, po kojem Srbija nastavlja međunarodno-pravni kontinuitet, ostaju državljani tog međunarodnog subjekta isto kao i svi drugi građani", kazao je Krivokapić u razgovaru sa predsjedavajućim Savjeta za međunarodne odnose Češke Jirži Dinzbirom.

XS
SM
MD
LG