Linkovi

Cena nafte i dalje raste a rezerve benzina se naglo smanjuju


To izaziva strepnje s obzirom da na Sjedinjene Države otpada 40 odsto svetske potrošnje benzina. U okviru kampanje smanjivanja zavisnosti od nafte, administracija predsednika Buša je objavila nove, stroge standarde za racionalniju potrošnju goriva u nekim američkim modelima kamioneta i većih sportskih vozila, takozvanih Es-Ju-Vi-ja. Ipak, mnogi borci za zaštitu životne sredine smatraju da ti novi standardi nisu dovoljno strogi.

Svake godine Amerikanci kupe milione manjih kamioneta i sportskih vozila, često i zbog toga što im se dopada veći prostor za sedenje u tim vozilima.

«Moja supruga i deca uvek vode i prijatelje, tako da mi je potreban prostor», kaže vozač.

Međutim, ta velika vozila gutaju benzin. S obzirom da administracija predsednika Buša pokušava da smanji zavisnost Amerike od nafte, vlada je naložila proizvođačima automobila da počnu da vode računa o ekonomiji, što objašnjava sekretar za transport, Norman Mineta.

«Standardi će smanjiti potrošnju goriva, jer će da podstaknu proizvođače automobila da ulože istovetnu energiju i inovativnost u ekonomičnost, kakvu već decenijama ulažu u dizajn vozila, bezbednost i pouzdanost proizvoda», kaže Mineta.

Novi standardi zavise od veličine vozila i uvešće se u etapama. Ove godine na primer, efikasnost goriva za svakog proizvođača automobila, moraće da bude 9 kilometara na 1 litar. To će se postepeno povećavati, tako da će do 2011, prosečna potrošnja goriva morati da bude 10,2 kilometara po litru.

«Novi standardi za manje kamionete su u stvari u pogledu ekonomičnosti goriva najambiciozniji u 27-ogodišnjoj istoriji ovog programa. Proizvođači će u svaki putnički kamionet morati da ugrade tehnologiju koja smanjuje potrošnju», kaže Mineta.

Međutim, borci za zaštitu životne sredine poput Denijela Bekera iz Kluba «Sijera», smatraju da bi novi standardi trebalo da budu strožiji.

«Ovim novim standardima će za četiri godine da se uštedi goriva za otprilike dve nedelje. To je kao da pušaču koji puši tri paklice dnevno kažete da smanji za jednu cigaretu», kaže Beker.

Administracija predsednika Buša nastavlja program bez obzira na primedbe, s uverenjem da će standardizacija potrošnje goriva uštedeti 946 miliona litara goriva tokom trajanja vozila na koja se odnosi.

XS
SM
MD
LG