Linkovi

Izrael započeo proces formiranja nove vlade


Predsednik Izraela, Moše Kacav započeo je konsultacije sa političkim strankama o izboru novog premijera. Očekuje se da će presednika Kacav za taj položaj nominovati Ehuda Olmerta, čija stranka Kadima je osvojila 29 poslaničkih mesta. Iako je to najveći broj poslanika koji je neka stranka dobila na izborima, to i dalje nije dovoljno za parlamentarnu većinu, pošto Kneset broji 120 mesta. Zato će biti neophodno da Kadima formira koaliciju.

Očekuje se da će Ehud Olmert biti u stanju da na koaliciju privoli neke od miroljubivih, levičarskih stranaka koje podržavaju njegov plan o jednostranom povlačenju sa velikog dela Zapadne obale, tokom naredne 4 godine. On ukazuje da, nakon nedavnih palestinskih izbora, na kojima je pobedila radikalna islamistička organizacija Hamas, Izrael nema partnera za mirovne pregovore među Palestincima. Iz tog razloga će Izrael sam utvrditi svoje granice. Bivši premijer Arijel Šaron je započeo ceo proces, kada je prošlog avgusta povukao izraelske snage iz pojasa Gaze i uklonio 21 jevrejsko naselje. Šaron je u januaru doživeo moždani udar i od tada je u komi, a Olmert sada pruzima palicu. Portparol izraelske vlade Dore Gold.

«Ulazimo u zonu menadžmenta konflikta. Ovaj konflikt, sada kada je Hamas na vlast, ne može biti rešen. Najbolji način na koji se prema njemu možemo postaviti je jednostranim pristupom. Međutim, ono što je po meni najvažnije je to da nastavimo tim pravcem, koji je započeo Šaron i što je njegova zaostavština. A to su granice Izaela koje su odbranjive.»

Palestinci taj plan odbacuju, pošto on predviđa izraelsku aneksiju teritorija na kojima su velika jevrejska naselja na Zapadnoj obali. Nekadašnji palestinski poslanik Sabri Sadam.

«Ako se Izrael odluči da se potpuno ne povuče sa Zapadne obale, za razliku od povlačenja iz pojasa Gaze, ako se odluči da ne pregovara sa Palestincima, to će sigurno predstavljati problem.»

Hamas tvrdi da izraelski plan predstavlja otimanje teritorija, što će dovesti do konfrontacije, a ne mira.

XS
SM
MD
LG