Linkovi

Treća runda pregovora Beograda i Prištine o decentralizaciji vlasti na Kosovu


Na razgovorima treba da bude razmotren dokument Bečke kancelarije Martija Ahtisarija, specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN za pregovore o budućem statusu pokrajine.

Razgovorima u bečkoj palati predsedavaće Ahtisarijev zamenik, austrijski diplomata Alber Roan. Dokument o decentralizaciji, koji je izradila Bečka kancelarija, predstavlja na izvestan način zaključak prethodnih dveju rundi pregovora. U njemu su, kako je nedavno objasnio Roan, navedena područja u kojima je postignuta izvesna saglasnost, dok su za područja gde to nije bio slučaj, date sugestije koje bi, po Bečkoj kancelariji, predstavljale razumno rešenje.

Delegaciju kosovskih Albanaca ovoga puta predvodiće, kako su najavili prištinski mediji, vicepremijer Kosova i ministar lokalne uprave Ljufti Haziri, a ne Hašim Tači. Beogradsku delegaciju čine savetnici premijera i predsednika Srbije - Slobodan Samardžić i Leon Kojen, zatim Goran Bogdanović, Marko Jakšić, Aleksandar Simić, Boris Begović, Boško Mijatović i ekspert za pravna pitanja Tomas Flajner. U delegaciju su uključeni i Gordana Matković, ministar za rad i socijalnu politiku u prvoj vladi Srbije formiranoj posle 5. oktobra 2000, kao i rektor Univerziteta u Beogradu Dejan Popović. U delegaciji Prištine su, pored Ljutfija Hazirija i Hašima Tačija, Bljerim Šalja, Skender Hiseni, Isa Mustafa, Sadik Idrizi, Ardijan Đini i Iljber Hisa.

XS
SM
MD
LG