Linkovi

Kondoliza Rajs: Iračani gube strpljenje sa političarima koji ne uspevaju da obrazuju vladu


Državni sekretar je to rekla tokom današnje nenajavljene posete Iraku, gde su ona i šef britanske diplomatije Džek Stro doputovali kako bi dali podstrek nastojanjima da se prevazidje politički zastoj. Dosadašnji premijer Ibrahim al-Džafari, inače šiit, izložen je sve većem pritisku da se povuče sa tog položaja u novoj vladi. Kurdski i sunitki političari tvrde da on nije uspeo da obuzda pobunu u zemlji i da nije učinio dovoljno da zaustavi sukobe izmedju sunita i šiita. Neki od vodećih političara u al-Džafarijevo šiitskoj koalaiciji, uskratili su mu juče podršku i pozvali ga da se povuče. Državni sekretar Rajs je poručila iračkim liderima da kandidat za novog premijera mora da ima dovoljnu podršku kako bi bi mogao brzo da formira novu vladu.

Iako su irački parlamentarni izbori održani u decembru, ni posle viš od 3 meseca političkih nesuglasica, u Iraku nije formirana nova vlada. Ministar spoljnih poslova Hošijar Zebari izjavio je, u programu mreže CNN, da su mu sekretari Rajs i Stro ukazali da je formiranje vlade jedno od ključnih pitanja.

“Prvo, postoji osećanje da je hitno potrebno da se formira vlada nacionalnog jedinstva u Iraku. Drugo, u Vašingtonu I Londonu se pojavljuje doza nestrpljenja zbog otezanja u formiranju vlade. Zato su nas, kao i druge iračke lidere, pozvali da ubrzamo proces formiranja vlade.”

Ministar Zebari je potvrdio da je glavna prepreka pitanje ponovne nominacije Ibrahima al Džafarija za položaj premijera.

“Više parlamentarnih grupa je pokrenulo pitanja oko njegovog ponovnog imenovanja na čelo nove vlade. Sve glavne političke grupacije su se pismeno obratile Ujedinjenom iračkom savezu, da ponovo razmotri svoju nominaciju. Međutim, još uvek vlada zastoj po tom pitanju.”

Ministar Zebari dodaje da Ujedinjeni irački savez, blok šiitskih partija koji je dobio najviše glasova na izborima, pruža jaku podršku premijeru Džafariju.

“Oni svoje viđenje i stavove o njemu, nisu izmenili. Oni smatraju da ako nema Džafarija, onda nema ni njih. Zato to nije lako pitanje. Tokom proteklih nekoliko sedmica probali smo da to pitanje rešimo prijateljski, putem konsensusa. Po svemu sudeći to pitanje neće biti rešeno, pa će biti izneto pred parlament, da se tamo reši.”

Lideri Kurda i sunita tvrde da premijer Džafari nije uspeo da uguši pobunu u Iraku. Uz opsežne mere bezbednosti, državni sekretar Rajs i britanski sekretar Stro u Bagdadu su se sastali sa najvišim iračkim rukovodstvom, u zajedničkom nastojanju da se ubrza politički process u Iraku. Istovremeno, senator Džon Mek kejn, koji je nedavno boravio u poseti Iraku, izjavio je da nedostatak progresa u toj zemlji direktno utiče na sve manju podršku koju Amerikanci imaju za dalje angažovanje u Iraku. On je gostovao u programu mreže NBC.

“Mislim da su Amerikanci veoma nervozni. Razočarani su nedostatskom napretka i zato moramo da pokažemo da progresa ima.”

Senator Mekkejn je pozvao iračke političare da prevaziđu razlike, ukazavši da bi neuspeh u pregovorima o formiranju vlade predstavljao “veliku prepreku stvarnom progresu u Iraku.”

XS
SM
MD
LG