Linkovi

Fudbalska akademija «Fejenord - Feteh»


Sve više fudbalera iz Afrike utiče na igru na najvišem nivou u Evropi i evropski klubovi počinju u Africi da otvaraju nove škole za obuku budućih talenata. Jedna od takvih sportskih akademija je otvorena u blizini prestonice Akre, u Gani.

Na vetrovitoj obali, otvorena je Fudbalska akademija «Fejenord - Feteh». U njoj žive i treniraju desetine mladića. «Fejenord» je jedan od načuvenijih fudbalskih imova u Holandiji. On je investirao milione u ovaj poduhvat – autobuse za prevoz na utakmice i savršeni novi teren pokriven veštačkom travom.

Ovde žive čak i neki holandski treneri, koji tragaju za novim talentima i treniraju najbolje koji mogu da se pronađu u Gani, u nadi da će jednog dana stvoriti vrhunskog igrača. Utakmice se igraju subotom. Gosti odeveni u italijanske dresove, u dvadesetim su godinama života. To su poluprofesionalci koji jedva da išta zarade, ali neprekidno sanjaju uspeh.

Kapiten tima je Romeo, 22-ogodišnjak, solidni igrač sredine. Pokušao je da uđe u akademiju, ali je odbijen i deluje pomalo ljubomorno.

«Hteo sam da dođem u akademiju, ali nisam mogao da nađem nikog da mi pomogne», kaže Romeo.

Igrači «Feteha» su mnogo mlađi od Romeovog tima. Reč je o akademijinom timu igrača mlađih od 16 godina, među kojima su i neki još mlađi. Tehnički direktor akademije, Sem Ardej, proveo je veći deo života u gornjim ešalonima svetskog fudbala, igrajući, trenirajući, tragajući za talentima i sada – vodeći ovu akademiju. On objašnjava da igrači ne samo da imaju šansu da postignu uspeh u fudbalu, nego se i besplatno školuju.

«Kada vidim da moji dečaci igraju protiv starijih timova, veoma sam srećan. To je ono što me ovde neprekidno vodi napred. Ujutru morate da ustanete u 5 sati, jer dečaci moraju da idu u školu. Obrazovni aspekt ima veliku važnost. Pokušavamo koliko god možemo da ih obrazujemo, tako da na kraju, ako ne postignu uspeh u fudbalu, mogu da nastave da se školuju», kaže Ardej.

Za sada, u centru pažnje je igra. Jedan od glavnih igrača je Frensis Džo Mensah, koji danas igra levog beka, ali može da igra i levo krilo. On je za svoj uzrast snažan, brz i odlučan s loptom. Doveden je iz jednog tima iz Akre kada je imao 12 godina. Soba mu je puna školskih knjiga, ali je jasno da fudbal ima prvenstvo. Kaže da sanja da igra u Evropi i de se na plaši da neće uspeti.

«Ne, ne plašim se. Ovde naučimo mnogo stvari. Uče nas sve ono što rade u Evropi, tako da se ne plašim», kaže ovaj pitomac akademije.

Dodaje da je pronašao novu, dodatnu motivaciju, otkako se Gana kvalifikovala za Svetski kup koji počinje u junu – to će biti njen prvi nastup.
Ipak, Frensis veruje da će njegova generacija imati veće šanse da doprinese uspesima nacionalnog tima - poznatog pod imenom Crne zvezde - na svetskoj sceni.

«Igrači iz Gane su veoma talentovani. Ali moraju da izbruse taj talent. Zbog toga smo ovde i mislim da ćemo mi biti još bolji. Kada imate talenat i onda ga izbrusite, postajete najbolji», kaže Frensis.

Ovdašnja akademija, sasvim je moguće da odgaja nekog budućeg Abedija Pelea ili Mikaela Esiena, igrače iz Gane koji su postali zvezde u evropskom fudbalu.
Za razliku od drugih talenata iz ove zemlje, Fredi Adu, koji se preselio u Sjedinjene Države, igra za svoj nacionalni tim i neće nastupiti za Ganu, mada svi ovi igrači kažu da žele da igraju za Crne zvezde. Za one koji još nisu spremni za to ili za Evropu, akademija sada ima tim koji igra u ovdašnjoj profesionalnoj ligi. Ti igrači imaju priliku da ostvare svoj san - da im fudbal omogući ugodan život.

XS
SM
MD
LG