Linkovi

Beč: Nastavljaju se razgovori o budućnosti Kosova


Mada je 90 odsto Kosova naseljeno Albancima, većinsko stanovništvo severno od reke Ibra, odnosno Kosovske Mitrovice, uglavnom je srpsko. Srbi u toj oblasti žele široko rasprostranjenu samoupravu za svoje enklave.

Medjutim, izaslanik UN, Albert Rohan, odbacio je mogućnost autonomije za kosovske Srbe. Rohan je u sredu posetio taj region da bi podneo predloge o samoupravi koji će biti razmotreni na skupu u ponedeljak u Beču.

Mada će se na pregovorima u Beču tokom vremena doneti odluka o budućem statusu Kosova, rane runde pregovora izmedju predstavnika Srbije i albanskih vlasti u Prištini usredsredjene su na manje kontroverzna pitanja, kao što su društvene službe, ekonomska saradnja i versko-kulturni spomenici.

Predsednica Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Sanda Rašković-Ivić, rekla je da Beograd insistira da zadrži direktnu odgovornost za prosvetni i obrazovni sektor u srpskim opštinama.

“Priština želi da nametne svoj nastavni program, kao i zdravstveni, što mi ne želimo. Naravno da će neki elementi lokalne samouprave biti povezani sa Beogradom i Prištinom. Medjutim, prosvetni i zdravstveni sektori će biti povezani sa Beogradom, koji će u potpunosti snositi izdatke za te programe.”

Prema programu decentralizcije UN takvo finansiranje Beograda bi bilo omogućeno. Ros Džonson, stručnjak za Balkan u centru Vudro Vilson u Vašingtonu, rekao je da srpski predlog treba pažljivo razmotriti.

“Omogućiti Srbima da imaju svoje društvene službe na etničkoj osnovi, koje bi finansirao Beograd, mi izgleda sasvim razuman predlog, ako to bude radjeno na jasan i otvoren način i preko vlasti u Prištini uz potreban nadzor.”

Bez obzira na budući status Kosova, rekao je Džonson, medjuetnička neprijateljstava su tako jaka da je nemoguće razmišljati o jednom stvarnom multietničkom društvu.

XS
SM
MD
LG