Linkovi

Kina zbog automobilskih delova pred Svetskom trgovinskom organizacijom


Kina je saopštila da žali zbog odluke SAD i Evropske unije da pitanje korišćenja automobilskih delova iznesu pred Svetsku trgovinsku organizaciju.

SAD i EU su optužili Kinu za kršenje pravila Svetske trgovinske organizacije pružajući svojim domaćim proizvodjačima automobila snažne podsticaje da koriste veće količine automobilskih delova kineske proizvodnje.

Američki i evropski proizvodjači automobila izjavili su da kineska praksa čini njihove automobile manje konkurentnim na kineskom tržištu. Razlog tome je da automobili sa većim brojem delova proizvedenih u Kini, podležu manjem porezu kada se prodaju u Kini. Kris Murk, predsednik američke investitorske konsultantske firme APCO, kaže da Kina nastoji da spreči inostranu dominaciju svoje automobilske industrije i želi da pruži veću šansu svojim manjim i manje razvijenim kompanijama.

”Sa strateške tačke gledišta, Kina bi želela da ohrabri razvoj domaćih automobilskih delova da bi tokom vremena stvorila svog, domaćeg proizvodjača automobila. Mogu da shvatim razloge tome, ali oni to rade na pogrešan način. ”

Vašington i Brisel su ove nedelje saopštili da su apelovali na Kinu da se uključi u razgovore o tom pitanju. To je prvi korak pre nego što Svetska trgovinska organizacija može da organizuje diskusiju o toj žalbi, što je proces koji bi mogao da traje godinama. Kineski ministar trgovine ukazao je u kratkom saopštenju da žali zbog akcije SAD i Evropske unije i da Peking ozbiljno razmatra to pitanje. Analitičari kažu da očekuju da Kina, SAD i EU, pokušaju da reše taj spor putem direktnih pregovora pred Svetskom trgovinskom organizacijom, pre nego što ona počne da razmatra to pitanje.

XS
SM
MD
LG