Linkovi

Rajs i Stro razgovarali sa liderima muslimanske zajednice


Rajs i Stro razgovarali sa liderima muslimanske zajednice

Drugog dana posete Velikoj Britaniji, američki državni sekretar Kondoliza Rajs se, zajedno sa britanskim šefom diplomatije Džekom Strouom, u njegovom rodnom gradu Blekburnu sastala sa liderima muslimanske zajednice, koja čini jednu petinu stanovništva tog grada. Stotine anti-ratnih demonstranata su u toku sastanka protestovale ispred zgrade gradske skupštine. Na konferenciji za novinare posle razgovora, Kondoliza Rajs je nastavila da brani američku odluku da se krene u rat protiv Iraka, i rekla da je, uprkos greškama, odluka o zbacivanju Sadama Huseina s vlasti bila ispravna. U današnjem intervjuu BBC-u, Rajs je izjavila da je «rodjenje demokratije ponekad mukotrpno». Američki državni sekretar takodje je posetila obližnji Liverpul. Posetom Blekbernu Kondoliza Rajs je uzvratila posetu Džeku Strou, koji je prošle godine obišao njen rodni grad.

Pet američkig vojnika ranjeno u Avganistanu

Petoro američkih vojnika je ranjeno, a jedan zvaničnik lokalne vlade je poginuo u današnjim napadima u Avganistanu. Vojnici su ranjeni u provinciji Kunar, kada je na njihovo vozilo bačena bomba. U odvojenom napadu, bombaš samoubica napao je avganistanske i koalicione snage u Kandaharu. Prema dosadašnjim izveštajima, u napadu nema žrtava niti povredjenih. Odgovornost za napade preuzeli su Talibani. U medjuvremenu je u provinciji Tahar ubijen predsednik pokrajinsk skupštine.

Vlasti u Bahreinu uhapsile su kapetana broda

Vlasti u Bahreinu uhapsile su kapetana broda koji se u četvrtak uveče prevrnuo u Perijskom zalivu, kada se utopilo 57 putnika. Tužilaštvo navodi da kapetan, indijskog porekla, nije bio kvalifikovan da upravlja brodom, koji je iznajmila jedna gradjevinska kompanija kako bi proslavila sklapanje poslovnog ugovora. Iako brod može da primi 100 putnika, na njemu je po svemu sudeći bilo 126 ljudi. Većina žrtava nesreće su strani državljani, medju kojima je 21 Indijac i najmane 13 Britanaca.


Nepoznat uzrok avionske nesreće u Brazilu

Vlasti u Brazilu saopštile su da još nije poznato šta je uzrokovalo jučerašnju avionsku nesreću u kojoj je poginulo svih 19 putnika i članova posade. Rano jutros je pronadjena izgorela olupina aviona koji je u petak nestao sa radara 20 minuta nakon što je poleteo iz grada Makae na kratak let do Rio de Žaneira. Očevici kažu da je avion leteo veoma nisko i da su, potom, čuli eksploziju. Portparol brazilske aviokompanije «Team» koja je vlasnik aviona, izjavio je da su vremnski uslovi bili dobri a da je letelicom upravljao iskusan pilot.

Sindikalni i studentski lideri u Francuskoj odbacili su kompromis Žaka Širaka

Sindikalni i studentski lideri u Francuskoj odbacili su kompromisni predlog predsednika Žaka Širaka o spornom zakonu o zapošljavanju, i obećali da će nastaviti svoje proteste naredne nedelje. Vodje sindikata i studenata tvrde da je predlog, koji je predsednik Širak izneo u petak u nastojanju da okonča tronedeljne proteste - «neprihvatljiv». Zakonom je poslodavcima omogućeno da lakše otpuste radnike mladje od 26 godina u toku prve godine službe. Širak je predložio da se robni period sa dve godine smanji na jednu, i da poslodavci budu obavezni da obrazlože zbog čega otpuštaju svoje mlade radnike.


XS
SM
MD
LG