Linkovi

Demokrate nastoje da ojačaju svoje pozicije uoči izbora za Kongres


Na drugoj strani, predsednik Buš održao je niz govora kako bi uverio Amerikance da je njegova strategija za uspeh u Iraku ključna za domaću bezbednost.

Demokratska partija je protekle nedelje predstavila svoju novu strategiju za nacionalnu bezbednost, u nadi da će uspeti da osvoji poene na polju ome predsednik Buš dominira od terorističkih napada na Njujork i Vašington 2001. godine. U nedeljnom radijskom obraćanju Demokrata, penzionisani general Vesli Klark – koji je bio kandidat za predsedničku nominaciju Demokrata 2004. godine, a možda će se ponovo kandidovati i 2008. – kaže da predsednikove «pogrešne politike i prioriteti» ugrožavaju američku naciju.
«Administracija nas je povela putem koji nikuda ne vodi, uz obilje preuveličanih obaveštajnih podataka, mačo slogana i neverovatan neuspeh da uvide nešto što je sasvim očigledno. Sve je počelo ratom protiv Osame bin Ladena u Avganistanu, koji nismo završili, a nastavilo se ratom koji nismo morali da vodimo u Iraku».

Predsednik Buš ističe da je bio u pravu kada je doneo odluku da se izvrši invazija na Irak, jer je svet bezbednije mesto bez Sadama Huseina na vlasti. On je protekle nedelje održao niz govora kako bi pokazao da njegova strategija za uspeh u Iraku daje rezultate.

«Voleo bih da mogu da vam kažem da nasilje u Iraku slabi, i da su teški dani te borbe sada iza nas. Ali nije tako. Biće još mnogo teških borbi pred nama, i teških dana koji će iskušati strpljenje i odlučnost ove zemlje. Pa opet, možemo da budemo sigurni kakav će biti ishod te borbe».

Predsednik Buš kaže da zna da je posao koji mora da se obavi u Iraku veoma složen i težak, ali tvrdi da je uspeh u toj zemlji ključan za američku bezbednost.

Demokrate za to vreme nastoje da iskoriste opadanje podrške američke javnosti ratu u Iraku i predsednikovom rukovodstvu. Prema novim anketama magazina Tajm, predsednikov rejting popularnosti je 37%, odnosno – niži nego ikada. Republikanci kažu da nova bezbednosna strategija Demokrata sadrži malo novina, i dodaju da američke trupe u Iraku postižu uspehe a irački političari uvidjaju neophodnost formiranja vlade nacionalnog jedinstva. A u svom ovonedeljnom radijskom obraćanju naciji, predsednik Buš se okrenuo domaćim temama. On je govorio o rekordnim poreskim olakšicama koje je uveo, za koje tvrdi da će stimulisati američku privredu. Predsednik Buš želi da Kongres te olakšice uvrsti u trajne zakone, kako bi se održala produktivnost i poverenje potrošača.

XS
SM
MD
LG