Linkovi

«Sojuz» stigao na medjunarodnu svemirsku stanicu


Tročlana posada ruskog svemirskog broda «Sojuz», u kojoj se nalazi i prvi do sada brazilski kosmonaut, pridružila se dvočlanoj posadi Medjunarodne svemirske stanice.

Sojuz, kojim je upravljao auto-pilot, pristao je uz Medjunarodnu svermisku stanicu posle dvodnevnog leta od kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu. Rus Pavel Vinogradov, Amerikanac Džefri Vilijams i Brazilac Markos Pontes ubrzo zatim su ušli u stanicu.

Tradicionalno, prvi treba da kroči voja tima, što je u ovom slučaju Vinogradov, ali je ovog puta ta čast pripala Pontesu, na oduševljenje miliona njegovih zemljaka koji su u Brazilu, gde on važi za pravog nacionalnog heroja, pratili živi televizijski prenos tog dogadjaja.


" hspace=2 src="/serbian/images/ap_brazil_space_Pontes_29mar06_eng_195.jpg" width=210 align=left vspace=2 border=0>Prvi brazilski astronaut uz osmeh je razvio zastavu svoje zemlje, a dobrodošlicu su mu poželeli Amerikanac Vilijam Mekartur i Rus Valerij Tokarev, koji se na medjunarodnoj svemirskoj stanici nalaze od oktobra. 43-godišnji Markos Pontes je inače pilot brazilskog vazduhoplovstva, koji će na stanici ostati narednih devet dana i sprovesti razne eksperimente pre nego što se sa dosadašnjom posadom vrati na Zemlju 9. aprila. Vinogradov i Vilijams će na medjunarodnoj stanici provesti narednih šest meseci. Oni će se pripremiti za dolazak američkog šatla u julu, kojim će doputovati i Nemac Tomas Rajter koji će provesti izvesno vreme u svemiru. Od tragedije šatla Kolumbija pre tri godine, medjunarodna svemirska stanica zavisila je od ruskog svemirskog programa kada je reč o transportu posade i zaliha do stanice i od nje. Šatl Diskaveri prošlog jula je stigao do odredišta, ali je imao probleme sa izolacionom penom na spoljašnjem rezervoaru za gorivo. Inženjeri NASA-e kažu da su od tada izvršene promene kako bi u julu američki šatl bio u potpunosti spreman za svoju misiju u svemiru.

XS
SM
MD
LG