Linkovi

Fancuska kompanija promoviše ekološku alternativu klima uređajima


Današnji turisti očekuju da im destinacije koje posjećuju ponude komfor, ali i da istovremeno uživaju u čarima netaknute prirode. To znači da moraju da vode računa o ekološkom ambijentu. Iako su obavezujuće za komfor, posebno u ljetovalištima, klima uređaji nisu prijatelji eko-sistema. Sada jedna francuska kompanija promoviše ekološku alternativu klima uređajima.

Klima uređaji su već odavno dio ukupnog ambijent u Francuskoj. Klima uređaji istovremeno emituju gasove koji utiču na stvaranje efekta staklene bašte i sve veće globalno zagrijavanje. I tu nije kraj priče. Tek svako četvrto novo auto u Francuskoj nema klima uređaj. To ne čini srećnim članove organizacije Ter Vivan – iliti Planeta koja živi. Ta grupa sada predlaže razne alternative...

Krovovi kuća se mogu adaptirati tako da se manipuliše sunčevim zracima. Klod Ober, ekološka organizacija "Terre Vivante"

"Duže krovne grede izoluju gornji dio kuće, tako da tu ljeti ne dopiru sunčevi zraci. Zimi je sunce tu, jer je ugao pod kojim se pojavljuje manji. Uostalom vrlo je važno iskoristiti sunčevu svjetlost zimi”, kaže Klod Ober.

Drugi način je da se beton i kamen, odmah oko zgrade pokriju zelenim rastinjem. Klod Ober kaže da se time ljeti temperatura može sniziti i do 13 stepeni celzijusa, što je – u velikoj vrućini – ogromna razlika.

Građevinski materijali, poput cigle i izolacije od reciklirane hartije takođe – provjereno - zaustavljaju toplotne talase. Zidovi su debeli 37 centimetara i sagrađeni su od blokova sa otvorima u obliku saća – u kojima se zadržava topli vazduh. Toploti, po riječima Obera, treba dosta vremena da prođe kroz zid i neće odmah prodrijeti u prostorije, čime se zagrijavanje smanjuje. Ventrilatori su takođe dobrodošli, baš kao i rashladni uređaji koji funkcionišu na vodenoj pari. Oni temperaturu mogu da snize i do 3 stepena Celzijusovih. Negdje se u samom zidu postave cevne mreže. Klod Ober pokazuje jednu takvu mrežu, kroz koju cirkuliše hladna voda. Tako se spriječava zagrivanje prostorije, a temperatura vazduha je uvijek veća od temperature zida. Sličan princip se zimi može koristiti za grijanje, samo što tada cirkuliše topla voda.

Ekološka organizacija Terre Vivante objavila je priručnik sa svojim sugestijama. Ober i njegovi istomišljenici žele da tako ukažu na moguće alternative klima uređajima.

XS
SM
MD
LG