Linkovi

Predsednik Džordž Buš ponudio Iranu pomoć za nastradale u zemljotresu


Predsednik Buš izrazio je saučešće zbog gubitka života u Iranu i izjavio da su njegove misli i molitve usmerene ka porodicama koje su u zemljotresu izgubile svoje najdraže. On je ponudio američku humanitarnu pomoć ugroženima u Iranu, uprkos tome što se, kako kaže, protivi želji Teherana da razvije nuklearno oružje.

«Nesumnjivo je da mi imamo nesuglasice sa iranskom vladom, ali to ne znači da ne brinemo zbog patnji iranskog naroda».

Tri zemljotresa pogodila su zapadni Iran u noći izmedju četvrtka i petka, a u njima su uništena čitava sela i povredjeno više od hiljadu ljudi. Zvanična novinska agencija IRNA prenela je da je predsednik Mahmud Ahmadinedžad naredio da svi raspoloživi resursi budu upućeni u pogođeni region.

Govoreći na zatvaranju dvodnevnog samita sa liderima Meksika i Kanade, predsednik Buš je ponovio da se protivi iranskom obogaćivanju uranijuma i ukazao da ovonedeljno saopštenje stalnih članica Saveta bezbednosti predstavlja znak da je međunarodna zajednica jedinstvena kada je reč o tom pitanju.

«Postoji saglasnost da Iranci ne bi trebalo da imaju nuklearno oružje, niti kapacitet i tehnologiju za njegovu izradu. Takva saglasnost postoji zato što bi iranska vlada u sadašnjem sastavu, sa takvim oružjem predstavljala ozbiljnu pretnju za svetsku bezbednost».

Kina i Rusija složile su se sa tekstom saopštenja u kome se kritikuje iranski nuklearni program i poziva Međunarodna agencija za atomsku energiju da u roku od 30 dana izvesti da li Teheran obustavlja te aktivnosti. Medjutim Peking i Moskva pokazuju manje entuzijazma prema planovima Vašingtona da se protiv Irana uvedu ekonomske sankcije ukoliko ne ispuni medjunarodne zahteve.

Predsednik Buš kaže da se medjunarodna zajednica slaže u vezi sa osnovnim ciljem – da se Iran spreči u razvoju nuklearnog oružja. prema njegovim rečima, državni sekretar Kondoliza Rajs sa predstavnicima Rusije, Kine, Britanije, Francuske i Nemačke razmatra šta je najbolji način da se postigne taj cilj.

Iran kaže da ima pravo na nuklearni program za koji tvrdi da se sprovodi isključivo u civilne svrhe, za proizvodnju električne energije.

XS
SM
MD
LG