Linkovi

Tači: Pozivam Srbe da se vrate u svoje domove a vladu Kosova da bude odgovornija


Lider Demokratske Partije i član kosovskog pregovaračkog tima Hašim Tači,veruje da će se proces pregovora o decentralizaciji ubrazati, što je prema njegovim rečima tokom svoje posete Kosovu jasno rekao i zamenik specijalnog pregovarača UN-a za status Kosova, austrijski diplomata Albert Roan

“Prvi i drugi sastanak u Beču protekli su u atmosferi razmene ideja Prištine i Beograda uz medjunarodno posredovanje na temu buduće reforme lokalne vlasti dok će se na sledećem susretu zakazanom za 3. april, pristupti konkretnim razgovorima s obzirom da je dokument manje-više razjašnjen.Verujem da će, tokom narednog sastanka doći do približavanja stavova Prištine i Beograda, oko rešavanja neophodnih pitanja” istakao je Tači.

Lider opozicione DPK pojašnjava da se protivi horizontalnom povezivanju opstina, “iz prostog razloga što se decentralizacija ne moze sprovoditi na etnickoj osnovi.”

“Na Kosovu će biti donet zakon o reformi lokalne vlasti koja podrazumeva direktno povezivanje svih gradjana Kosova, i ne temelji se na predlozima motivisanim na etničkoj ili političkoj osnovi. Nema horizontalnog povezivanja, već medjuopštinske saradnje, a nema ni paralelnih struktura niti vladavine treće strane na Kosovu. Reforma lokalne vlasti na Kosovu proizilazi iz najsavremenije medjunarodne prakse, koja će se primeniti i ovde” naglašava Hašim Tači.

Osvrćući se na pitanje podeljene Mitrovice, Tači je kazao da je taj grad neotudjivi deo Kosova

“Mitrovica pripada Kosovu, imaćemo ujedinjeno Kosovo i ujedinjenu Mitrovicu bez ikakve podele, ali ćemo i raditi puno kako bismo omogućili kretanje gradjana u oba pravca, tj. Srba na jug i Albanaca na sever.” kaže Tači.

Predsedavajući prethodnog sastanka u Beču ne veruje u mogućnost da, u slučaju nepostizanja rešenja dveju strana, medjunarodna zajednica može da pristupi nametanju rešenja za decentralizaciju.

“Nema nametanja, postoji samo dijalog, mislim da medjunarodna zajednica i SAD, a konkretno glavni pregovarač Marti Ahtisari i njegov zamenik Albert Roan igraju važnu ulogu u procesu upravo da ne bi došlo do nametanja, već do pregovora i pravednih rešenja” izjavio je Tači.

Predsednik DPK pozvao je gradjane srpske nacionalnosti da se vrate na Kosovo a potom zaključio: “Pozivam sve Srbe da se vrate na svoja imanja i u svoje domove, vladu Kosova da bude odgovornija i izdvoji sredstva za taj proces, a zvanični Beograd da bude fleksibilniji u podršci povratnicima i prestane sa manipulacijama.

“Kosovski Srbi su naši gradjani, Kosovo je njihova otadžbina, i na njima je pokušaj da sa nama izgrade zajedničku budućnost” poručio je Tači.

XS
SM
MD
LG