Linkovi

Košarkaški tim Univerziteta Džordž Mejson nada se osvajanju NCAA titule


Milioni Amerikanaca predstojeći produženi vikend provešće uz televizore, prateći finalni turnir studentskog prvenstva Sjedinjenih Američkih Država u košarci. Jedan od učesnika biće i relativno nepoznati univerzitet iz okoline američke prestonice, čiji košarkaški tim nije bio ni među 25 najboljih u zemlji kada je počeo plej-of.

Muški košarkaški tim Univerziteta Džordž Mejson napravio je jedno od najvećih iznenađenja u istoriji američkog sporta kada je prošle nedelje eliminisao čuveni Univerzitet Konektikat. Trijumf posle produžetka – 86:84 bio je kruna velike serije, posle koje se autsajderima Džordž Mejson Pejtriotsima, ukazuje prilika da osvoje titulu prvaka NCAA lige. Igrači su bili oduševljeni.

«Kada je sirena označila kraj utakmice osetili smo iskonsku, neopisivu radost», kaže Lemar Batler.

Pobeda Džordža Mejsona nad Konektikatom šokirala je celu Ameriku. Pejtriotsi su se jedva plasirali u plej-of u kome učestvuje 65 timova, a na putu do Fajnal fora eliminisali su tri čuvena koledža, koja su u poslednjih pet godina osvajala titulu. Pred plej-of njihove šanse da se plasiraju na završni turnir bile su 100:1, i zato je trener Džim Laranaga ponosan na svoje igrače.

«Sudbina nije pitanje prilike već pitanje izbora. To nije nešto što će ti neko pokloniti, već nešto što moraš da zaslužiš», kaže trener Džordž Mejsona.

Od pre dve nedelje, kada je počela pobednička serija Pejtriotsa, slavlja na kampusu ovog Univerziteta, u Ferfeksu, u Virdžiniji – postala su standardna pojava.

Šta god se dogodilo na Fajnal Foru u Indijanapolisu, Džordž Mejson je definitivno ostavio trag na ovu košarkašku sezonu. Sa dve nove pobede ovaj tim i njegovi navijači imali bi zaista veliki razlog za slavlje – titulu nacionalnog prvaka i mesto u istoriji.

Džordž Mejson u sutotu uveče igra protiv Univerziteta Florida, a odmah zatim sastaju se Luizijana Stejt i čuveni UCLA. Pobednici ovih duela boriće se u pondeljak uveče za prestižnu titulu prvaka NCAA lige.

XS
SM
MD
LG