Linkovi

Ruska letilica Sojuz prema Međunarodnoj svemirskoj stanici nosi novu posadu


Posada sastavljena od Rusa, Amerikanca i Brazilca poletela je iz Bajkonura, u Kazahstanu, a na stanicu bi trebali da stignu danas oko 16 časova po srednjo-evropskom vremenu. Ovi letovi Sojuza predstavljaju jedini vid podrške kojom stanica raspolaže, sve do obnavljanja letova šatlova.

Kosmonaut Pavel Vinogradov, astronaut Džef Vilijams, kao I prvi brazilac u svemiru – Markos Pontes, poleteli su sa istog mesta sa koga je 1961. put svemira krenuo i prvi čovek – Juri Gagarin. Lansiranju je prisustvovao zamenik menadžera stanice, Kirk Širman.

“Sinoć smo večerali baš pored bungalova u kome je Gagarin spavao pred poletanje. Jutros smo gledali kako letilica izlazi iz hangara, kako je postavljena na lansirnu rampu, a sve vreme osećate kako je istorija čovečijeg leta u svemir svuda oko nas. Veličanstveno je biti deo toga.”

Kosmonaut Vinogradov i njegov američki kolega Vilijams odlaze na redovnu smenu, koja na svemirskoj stanici traje 6 meseci. Oni će dužnost preuzeti od astronauta Vilijama Mek Artura i kosmonauta Valerija Tokareva, koji će se sledeće sedmice Sojuzom vratiti na Zemlju. Brazilac Pontes će tokom narednih dana obaviti više istraživanja iz nanotehnologije, pre odlaska sa stanice sa Tokarevim i Mek Arturom. Pontesovo prisustvo na stanici poklapa se sa 100. godišnjicom prvog brazilskog leta avionom, koji je izvršio pilot Alberto Santo-Dumon. Pošto su američki svemirski orbiteri i dalje prizemljeni, Sojuz je jedini način da se stanica održava u funkciji.

Flota američkih šatlova neće poleteti sve dok ne budu razrešeni problemi sa termičkom izolacijom velikog gorivnog rezervoara, koja je bila uzrok gubitka orbitera Kolumbija, 2003. Nedostatak šatlova značajno je umanjio broj naučnih eksperimenata koji se vrše na svemirskoj stanici, a NASA se nada da će orbiteri moći da ponovo polete negde u julu ove godine što će omogućiti da na stanicu ode i treći član posade, Nemac Toams Riter, koji će biti prvi dugotrajni član posade iz neke treće zemlje, pored Rusa i Amerikanaca, koji su te zadatke obavljali tokom proteklih 12 smena.

XS
SM
MD
LG