Linkovi

Ren: Pregovori o stabilizaciji i pridruživanju sa SCG biće nastavljeni 5. aprila


Neće biti stavljanja "na čekanje" naredne runde pegovora Brisela i Beograda, planirane za 5. april, odlučio je danas komesar za proširenje, Oli Ren, nakon susreta sa glavnom haškom tužiteljicom, Karlom del Ponte, ali i nakon črvstog obećanja iz Beograda.

Kratko saopštenje iz kabineta komesara Oli Rena o nastavku pregovora sa Beogradom je usledilo nakon neobično dugog sastanka sa glavnom tužiteljicom Haškog tribunala, Karlom del Ponte. Ona je, kako je kasnije saopšteno, izvestila komesara o rezultatima nedavne posete Boegradu i Banja Luci - u najkraćem, stav Del Ponte je da se u poslednje vreme dešavaju pozitivni pomaci u saradnji Srbije sa Hagom, što je u dobroj meri presudilo da evropski komesar donese odluku o tome da delegacija iz Brisela, i bez Ratka Mladića u haškom pritvoru, ipak putuje 5. aprila u Beograd.

Druga ključna stvar, po naglasku kakav joj se daje u komesarovom saopštenju, bio je njegov današnji kontakt sa predsednikom Vlade Srbije, Vojislavom Koštunicom, koji ga je uverio u črstu rešenost vlasti u Srbiji da, bez oklevanja, lociraju, uhapse i prebace u Hag nekadašnjeg zapovjednika snaga bosanskih Srba.

Na tom osnovu je i doneta današnja komesarova odluka, uz koju ide i podsećanje da se politika Evropske unije prema državnoj zajednici nije promenila- ritam i trajanje pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju zavisiće u velikoj meri od toga kako brzo će Srbija i Crna Gora ispunjavati postavljene uslove, među kojima je i ostvarivanje pune saradnje sa Haškim sudom.

U tom svetlu, komesar Ren upozorava da će se pažljivo pratiti potezi vlasti u Beogradu, sa očekivanjem da značajnije unaprede saradnju sa Hagom. Krajem aprila će Evropska komisija razmatrati stanje i nivo saradnje Beograda sa Tribunalom i doneće odluku o tome da li da se sa pregovorima nastavi ili da se stave "na čekanje".

Odluka Oli Renau Beogradu dočekana s odobravanjem i olakšanjem

Miša Brkić

Beograd

Odluka komesara Evropske unije za proširenje Oli Rena da se nastave pregovori o pridruživanju i stabilizaciji sa Srbijom i Crnom Gorom u Beogradu dočekana s odobravanjem i olakšanjem.

Šef diplomatije državne zajednice Vuk Drašković izjavio je da je odluka da se pregovori nastave od izuzetnog značaja i da je utemeljena na dokazima da je ostvaren napredak u potrazi za haškim beguncima i dobienim garancijama da će vrlo brzo biti ispunjena obaveza pune saradnje sa Tribunalom.

I vicepremijer Miroljub Labus odluku iz Brisela ocenio je kao dobru vest i istakao da je ona rezultat dodatnih garancija koje je dala srpska Vlada. Verujem premijeru Koštunici da će u kratkom roku da završi problem saradnje sa Haškim tribunalom, rekao je Labus i otkrio da su se stvari promenile onog momenta kada se premijer Koštunica uključio u razgovore sa komesarom Renom i Karlom del Ponte i da je na osnovu toga Oli Ren mogao da donese ovakvu odluku.

I saradnik Evropskog pokreta u Srbji Jelica Minić smatra da je odluka Oli Rena doneta na osnovu dodatnih garancija srpske Vlade. Debate koje su vođene posle samita evropskih lidera u Salcburgu i smrti Slobodana Miloševića ukazuju, kaže Jelica Minić da Evropska komisija s punom odgovornošću procenjuje svaki svoj potez tako da je ova odluka davanje još jedne šanse srpskoj Vladi jer je Brisel očigledno uzeo za ozbiljno neke garancije koje mu je Vlada morala dati.


Vlahović za Glas Amerike: Crna Gora izražava zadovoljstvo što nije došlo do prekida pregovora.

Mi smo se, u okviru svojih skromnih mogućnosti, maksimalno zalagali da ne dođe do otežavanja ili usporavanja pregovora. Mislimo da je i za Crnu Goru i za Srbiju veoma bitno da nakon teškog perioda koji je za nama, procesi sandardizacije i priključenja evropskim i širim integracijama teku nesmetano i ako je moguće ubrzano, rekao je Vlahović. Uz zadovoljstvo zbog današnje odluke, Vlahović kaže da je Crna Gora spremna za nastavak pregovora 5. aprila i da je crnogorski pregovarački tim redovno radio na njihovoj pripremi. Vlahović je podsjetio da je crenogorska Vlada još prije mjesec pismom zamolila Rajharda Pribea da ne dođe do suspenzije pregovora, pa je zadovoljstvo tim prije veće.

I šef crnogorskog pregovaračkog tima, ministar za evropske integracije Gordana Đurović rekla je da je očekivala novu rundu pregovora između Evropske unije i Srbije i Crne Gore o sporazumu o asocijaciji i stabilizaciji zakazane za 5. april. Ona je istakla da je za sada definitivno jasno da postoji unaprijeđeni stalni dijalog i podsjetila da je, čak i da je došlo do suspenzije pregovora, postojao plan B EU koji se odnosio na Crnu Goru.

XS
SM
MD
LG