Linkovi

OEBS zabrinut zbog hapšenja demonstranata u Belorusiji


Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju, izrazila je veliku zabrinutost zbog hapšenja opozicionih demonstranta u Belorusiji nakon spornih izbora. OEBS i druge posmatračke organizacije su saopštili da su izbori bili nedemokratski. Novinar Glasa Amerike Marlin Smit je razgovarala o tome sa Kristijanom Strohalom, predstavnikom OEBS-a u Beču, gde prisustvuje konferenciji o ljudskim pravima.

Ambasador Kristian Strohal se upravo vratio iz posmatračke misije OEBS-a u Belorusiji, gde je prema zvaničnim rezultatima potvrdjeno da je Aleksandar Lukašenko izabran za predsednika sa 83 odsto galsova. Medjutim, ambasador Strohal kaže da su izbore poremetili državna represija i izborna praksa, koja nije bila u skladu sa međunarodnim standardima.

“Posmatrali smo izborni proces, ne samo pre, nego i posle izbora i izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog načina na koji je postupano sa mirnim demonstrantima, koji su pritvareni i hapšeni i kojima je sudjeno.”

Opozicione oganizacije u Belorusiji su saopštile da su stotine demonstranata, među kojima je i jedan predsednički kandidat, uhapšene, a neke je policija i tukla.

“Tražili smo pristup do njih i uspeli smo da uspostavimo neke kontakte, a to i dalje pokušavamo.”

Vlasti u Belorusiji su objavile da se opozicionim aktivistima izriču zatvorske presude. Evropska unija zahteva da Belorusija oslobodi demonstrante. Ambasador Strohal, koji vodi Kancelariju OEBS-a za demokratske institucije i zaštitu ljudski prava, sa sedištem u Varšavi, kaže da su aktivisti u Belorusiji veoma hrabri, ali da su neprekidno izloženi pretnjama i uznemiravanju. SAD i Evropska unija su odlučili da uvedu sankcije beloruskim vlastima, uključujući zabranu putovanja predsedniku Lukašenku, koji vlada Belorusijom od 1994.

XS
SM
MD
LG