Linkovi

Kondoliza Rajs: Sjedinjene Države ne žele da budu ”svetski tamničar“


" hspace=2 src="/serbian/images/ap_britain_us_rice_straw_31mar06_eng_195.jpg" width=210 align=left vspace=2 border=0>Američki državni sekretar Kondoliza Rajs je izjavila da Sjedinjene Države ne žele da budu - kako se izrazila - ”svetski tamničar“, ali je dodala da je rat protiv terorizma doneo nove i teške izazove u reagovanju na moguće opasnosti. Državni sekretar je to rekla tokom obilaska severozapadnog dela Engleske.

Državni sekretar je u Blekbernu, rodnom gradu svog domaćina, britanskog ministra inostranih poslova Džeka Stroa, govorila o terorizmu i američkim ciljevima u promovisanju demokratije na Bliskom istoku. Ona je priznala da Britanija i Evropa drugačije gledaju na to što američka vojska neograničeno drži osumnjičene teroriste u pritvoru, ali je rekla da je to složen problem.

”Ne želimo da budemo svetski tamničar. Ali hoćemo da teroristima koje uhvatimo bude sudjeno za njihove zločine.“

Kondoliza Rajs je ukazala da u Sjedinjenim Državama javnost odlučno podržava sve neophodne mere za sprečavanje ponavljanja napada kakvi su se dogodili 11. septembra, 2001.

”Naši gradjani će oštro suditi o nama, ukoliko oslobodimo uhapšenog teroristu pre nego što smo apsolutno sigurni da on ne raspolaže informacijama koje bi mogle da spreče budući napad ili, još gore, da nećemo ponovo da ga sretnemo na bojnom polju.“

Britanska vlada se već dugo ne saglašava sa američkom politikom držanja osumnjičenih terorista na neograničeno vreme u američkoj pomorskoj bazi u Zalivu Gvantanamo na Kubi. Premijer Toni Bler je rekao da je to ”anomalija“ i Britanija je izdejstvovala oslobađanje devet svojih državljana iz Gvantanama. London takodje vrši pritisak da se oslobodi i jedan Iračanin koji ima dozvolu za stalni boravak u Britaniji. Džek Stro je inače pozvao Kondolizu Rajs u severozapadnu Englesku, da bi joj se odužio za prošlogodišnju posetu njenoj rodnoj Alabami. Tokom današnje posete, dvoje funckcionera su na brojnim mestima dočekale demonstracije protiv rata. Kondoliza Rajs je pomenula te proteste, da bi naglasila svoje zalaganje za demokratiju u svetu.

”Ljudi imaju pravo na proteste. To je suština demokratije i oduševljena sam što se u sve većem delu sveta to pravo na slobodu izražavanja širi na ljude koji ga nisu imali.“

Starešine džamije u Blekbernu su povukle poziv Kondolizi Rajs da ih poseti, iz bojazni da bi protivnici rata u Iraku mogli da izazovu nasilje. To ipak nije uticalo na njenu nameru da se susretne sa lokalnim muslimanskim liderima.

XS
SM
MD
LG