Linkovi

Rik Karlajl: Srećni smo što imamo igrača kao što je Peđa


Peđi Stojakoviću nije mnogo vremena trebalo da navikne na Indijanu. Jedan od najboljih šutera NBA lige, u odsustvu povređenog Džermejna O’Nila postao je prva zvezda Pejsersa i ima vrlo velike zasluge zbog činjenice da je desetkovani tim iz “košarkaške države” u konkurenciji za plasman u plej-of. Braca Đorđević je prilikom nedavnog gostovanja Pejsersa u Vašingtonu razgovaro sa trenerom Indijane Rikom Karlajlom, naravno najviše o Stojakoviću i njegovoj ulozi u novom klubu.

"Peđa je veliko pojačanje za naš tim. Njegova prirodna pozicija je 'trojka', ali verujemo da može povremeno da igra i 'četvorku', zato što ima dobar skok i dobro razume igru. Oduvek sam smatrao da je vrlo dobar all-round igrač, ali otkad smo ga doveli, shvatio sam da je mnogo bolji odbrambeni igrač nego što ljudi misle. Zaista je vrlo prefinjen kada je reč o napadu, igra uvek na visokom nivou i čini da njegovi saigrači budu bolji", kaže za "Glas Amerike" Rik Karlajl i dodaje:

"Ova sezona je teška da bi se dala ocena o njemu. Peđa je na početku imao puno problema, bilo je puno priče o trejdu, koji se i sam dogodio u neobičnom trenutku. Da li mislim da je All-Star kalibar – apsolutno, ali u ovoj ligi, da bi ste dospeli do All-Stara morate da igrate od početka sezone do kraja. Mislim da će imati priliku da ponovo bude All-Star, a mi smo jednostavno zadovoljni što smo dobili priliku da imamo takvog igrača u timu".

Uprkos brojnim zdravstvenim problemima, Indijana je i dalje u igri za plej-of. Mnogi stručnjaci smatraju da Pejsersi sa zdravim O'Nilom mogu mnoge da iznenade u doigravanju.

"Mislimo da ako budemo zdravi možemo da budemo jedan od najboljih timova na Istoku, ali jednostavno nismo imali sve igrače na okupu već dve godine. Trenutno, ovi igrači koji su zdravi, uspevaju da nas održe u konkurenciji za plej-of. Dobijamo dovoljno utakmica da smo oko 50 odsto, i prioritet nam je da kompletiramo tim, da ozdravimo. Takva je godina, oni koji su zdravi i spremni moraju da povuku, a na sreću Peđa je jedan od onih koji su zaista povukli poslednjih nedelja".

Bez obzira na sve, trener Pejsersa ističe da je cilj uvek isti.

"Cilj je uvek da pobeđujemo u plej-ofu, ali mi smo trenutno u poziciji da moramo da se borimo za plej-of, i čak ako u tome i uspemo, biće težak put. No, sve u svoje vreme, prvo moramo da dođemo do toga i zato se očajnički borimo za svaku pobedu".

Karlajl je tokom karijere imao prilike da radi sa mnogim igračima sa porstora bivše Jugoslavije. Pre Stojakovića, kao pomoćni trener Netsa i Blejzersa trenirao je dvojicu takođe sjajnih šutera – Aleksandra Đorđevića i pokojnog Dražena Petrovića.

"Od svih evropskih igrača koji su ikada došli ovamo, Peđa je sigurno jedan od najboljih, Bio sam pomoćnik u Portlandu kada je Sabonis došao u NBA, radio sam dve godine sa njim i on je svakako sjajan igrač, ali po NBA standardima, voleo bih da mi neko kaže ko je bolje krilo od Peđe Stojakovića. Možda Toni Kukoč, koji je bio deo nekih sjajnih timova, Novicki je svakako sjajan igrač, ali on je odmah uz njega... Svaki evropski igrač koji je došao ovamo i više puta igrao na Al-Staru je fantastičan igrač. Peđa je upravo to. Mi u ekipi imamo i Šarunasa Jasikevičijusa, tako da ja sam imao puno iskustva sa Evropljanima i svi su sjajni momci, svi poznaju igru, vešti su i igraju na pravi način".

Na pitanje da li zna da se Saša Đorđević sada bavi istim poslom kao i on, ali u Italiji, Rik Karlajl je potvrdno klimnuo glavom:

"Čuo sam, Šarunas mi je pričao da je bio na njegovoj oproštajnoj utakmici. Mora da ih je imao bar pet-šest... Ako ga vidite, pozdravite ga puno", zaključio je Karlajl.

XS
SM
MD
LG