Linkovi

Rajs: Medjunarodna zajednica jedinstvena o pitanju Irana


Državni sekretar Kondoliza Rajs izjavila je da je medjunarodna zajednica jedinstvena u zahtevu da Iran obustavi svoj program za proizvodnju nuklearnog oružja. Državni sekretar je to izjavila u Berlinu gde učestvuje na sastanku šefova diplomatija stalnih članica Saveta bezbednosti UN i Nemačke.

Kondoliza Rajs se sastala sa svojim kolegama iz Britanije, Francuske, Nemačke, Kinei Rusije samo nekoliko sati nakon što je Savet bezbednosti UN usvojio neobavezujuće saopštenje kojim se Iranu daje rok od 30 dana da obustavi svoj program obogaćivanja uranijuma. Formulacije u saopštenju su ublažene zbog primedbi Kine i Rusije. Medjutim, na sastanku u Berlinu, ministri inostranih poslova su naglasili zajedničke elemente u stavovima svojih vlada. Šef britanske diplomatije Džek Stro rekao je da Teheran greši ako veruje da je medjunarodna zajednica podeljena u pogledu njegovih nuklearnih aktivnosti.

«Istina je da je stav medjunarodne zajednice postao više jedinstven. Ovo je teško pitanje i dugo smo razgovarali o njemu. To pitanje je sada razmotrio i Savet bezbednosti. Izdali smo i jednoglasno usvojeno saopštenje kojim se Iranu šalje jasna poruka. Nadam se da će Iran prihvatiti tu poruku, jer ako to ne učini, kao što se u saopštenju jasno kaže, Savet bezbednosti će preduzeti dalje korake.»

Iranski ministar inostranih poslova Manučer Motaki je u Ženevi odbacio kritike na račun nuklearnog programa njegove zemlje kao neosnovanu propagandu i ponovio da se obogaćivanje uranijuma obavlja isključivo u mirnodopske svrhe. Berlin je prvo odredište evropske turneje Kondolize Rajs tokom koje će takodje posetiti Francusku i Britaniju. Državni sekretar će kasnije danas razgovarati i situaciji na Bliskom istoku sa francuskim predsednikom Žakom Širakom, a zatim će provesti vikend na severu Engleske, kao gost svog britanskog kolege, Džeka Stroa.

XS
SM
MD
LG