Linkovi

Zoran Stanković: Karla del Ponte kritikovala institucije države


Ministar odbrane državne zajednice Zoran Stanković izjavio je da je glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte kritikovala institucije države zbog nerešavanja problema saradnje sa tim sudom.

Ministar Stanković prvi je zvaničnik vlasti koji se obratio javnosti i saopštio neke detalje beogradskih razgovora Karle del Ponte. Nemam ništa novo da vam kažem, rekao je novinarima ministar obrane Zoran Stanković. Osnovni zadatak koji je postavila međunarodna zajednica i Haški tribunal nije ispunjen i kritike koje su tom prilikom izrečene odnose se na sve one institucije koje su zadužene, ili koje su na neki način prozivane u vezi sa haškim optuženicima, rekao je Stanković.

Šef diplomatije državne zajednice Vuk Drašković izjavio je da veruje kada premijer Vojislav Koštunica kaže da ne zna gde je Ratko Mladić, ali misli da premijer veruje da službe bezbednosti ili njihove mreže znaju gde je Mladić. Vreme je da se te službe potpuno očiste od Miloševićevog nasleđa, rekao je Drašković i zapitao se kako će da otkriju Ratka Mladića oni koji su sa njim ratovali.

Šef Kancelarije srpske Vlade za pridruživanje Evropskoj uniji Tanja Miščević izjavila je da priča o Haškom tribunalu godinama pritiska državu i da je sada postala ključni preduslov za svaki dalji korak u procesu evropskih integracija. Ukoliko izveštaj Karle del Ponte o saradnji vlasti u Beogradu sa Haškim sudom bude negativan, onda će prva posledica, smatra Tanja Miščević, biti prekid pregovora o olakšicama u viznom režimu.


XS
SM
MD
LG