Linkovi

Politički zastoj u Iraku usporava odluku o povlačenju američkih vojnika


Jedan zvaničnik američkog Sekretarijata za odbranu potvrdio je tačnost ključnih navoda iz članka koji je u četvrtak objavljen u dnevniku Vašington Tajms, a u kome se navodi da odlaganje formiranja vlade u Iraku potencijalno odlaže bilo kakvu odluku o smanjenju broja američkih vojnika u toj zemlji.

Zvaničnik Pentagona, koji je želeo da ostane anoniman, izjavio je za Vašington Tajms da ne očekuje bilo kakvu preporuku o smanjenju broja američkih vojnika dok u Iraku ne bude formirana nova vlada. On je dodao da komandant koalicionih snaga u Iraku, general Džordž Kejsi, nije i neće biti u poziciji da donese takvu odluku do uspostavljanja vlade.

General Kejsi najavio je da će svoju sledeću preporuku o potrebnom broju američkih vojnika doneti u naredna tri meseca, a visoki zvaničnici kažu da svoje odluke u velikoj meri zasnivaju na njegovim preporukama. General je takodje kao faktore koji utiču na njegove odluke naveo političku stabilnost u Iraku i razvoj ključnih ministarstava, što je u četvrtak potvrdio i portparol Pentagona, Brajan Vitman.

«Očigledno, razvoj ministarstava je veoma važan. Važno je da se odredi sastav ministarstava, da se irački zvaničnici izaberu i počnu da rade na rešavanju ozbiljnih problema sa kojima se Irak suočava u različitim sektorima».

Američki zvaničnici kažu da su najvažnija ministarstva sa stanovišta bezbednosti ministarstvo odbrane, u čijoj će nadležnosti biti vojska, i ministarstvo unutrašnjih poslova odgovorno za policiju. Vitman kaže da general Kejsi prilikom svoje procene takodje uzima u obzir intenzitet pobune, razvoj novih iračkih snaga bezbednosti i ekonomsku situaciju.

«Očigledno sve to doprinosi bezbednosnoj situaciji. Poboljšavanje te situacije omogućava iračkim snagama bezbednosti da preuzmu veću odgovornost za sopstvenu bezbednost, što zatim omogućuje generalu Kejsiju da razmotri u kom trenutku sadašnji nivo američkih snaga više neće biti potreban».

Odlukom generala Kejsija, još 700 dodatnih vojnika je u Bagdad premešteno iz baze u Kuvajtu. Kejsi je rekao da mu je potrebna njihova pomoć u čuvanju prestonice dok se ne formira nova vlada. U Iraku je ukupno rasporedjeno oko 133.000 američkih vojnika. Zvaničnici u privatnim razgovorima izražavaju nadu da će taj broj do kraja godine biti smanjen na oko 100.000, ali naglašavaju da će bilo koja odluka zavisiti od ukupne bezbednosne situacije u zemlji.

XS
SM
MD
LG