Linkovi

Predsednik Buš boravi u Meksiku gde razgovara sa liderima Meksika i Kanade


Ovo je biti prvi trilateralni samit na kojem učestvuje i novi premijer Kanade, Stiven Harper. Predsednik Buš i meksički predsednik Visente Foks će se odvojeno sastati sa kanadskim liderom pred sutrašnju zajedničku konferenciju za novinare. Portparol Bele kuće Skot Meklelan je rekao da će razgovori biti fokusirani na takozvano Partnerstvo za bezbednost i prosperitet tri zemlje, koje je pokrenuto prošle godine u Teksasu, u cilju jačanja bezbednosti i ekonomskog razvoja severne Amerike.

”To je način da se unaprede nastojanja da severna Amerika bude više integrisana i konkurentnija u globalnoj ekonomiji.“

Meklelan je dodao da predsednik Buš očekuje da će Partnerstvo biti unapredjeno konkretnim koracima. Pitanje carina na uvoz drvene gradje će, prema očekivanjima, biti glavna tema predsednikovih razgovora sa kanadskim liderom, dok će pitanja imigracije biti pri vrhu dnevnog reda susreta sa meksičkim predsednikom, Visenteom Foksom. Senatski odbor za pravosudje je ove nedelje odobrio dvostranački zakonski predlog kojim bi bio uveden program za privremene gostujuće radnike, koji bi omogućio sticanje prava na stalni boravak i, u nekim slučajevima, američko državljanstvo za mnoge od, kako se procenjuje, 11miliona ilegalnih imigranata u Sjedinjenim Državama. Predsednik Buš podržava tu meru, ali je suočen sa protivljenjem mnogih u okviru njegove republikanske stranke koji smatraju da je to vid amnestije za ilegalne imigrante. Portparol Meklelan je naglasio da se ne radi o amnestiji, dodavši da će predsednik Buš ponoviti svoju predanost sveobuhvatnoj imigracionoj reformi i odgovornostima koje obe zemlje imaju u obezbedjenju zajedničke granice. Meklelan je istakao da će taj zakon pomoći da se uspostavi objektivan, racionalan i organizovan imigracioni sistem u cilju smanjenja pritiska na pograničnu službu.

”To će omogućiti našim službama da se fokusiraju na one koji dolaze ovde iz pogrešnih razloga - kriminalce, krijumčare droga i teroriste.“

Tokom proteklih nedelja, demonstranti, većinom hispanskog porekla, održali su proteste zbog najavljenih restrikcija na imigraciju širom Sjedinjenih Država. U medjuvremenu, najveći američki radnički sindikat, koji se protivi programu gostujućih radnika, upozorio je da će se njime smanjiti nadnice i pogoršati radni uslovi. Zakonski predlog, u kojem je sadržana ova mera, mora da odobri Senat u punom sastavu, da bi zatim bio usaglašen sa daleko oštrijim zakonskim predlogom koji je o Predstavnički dom usvojio u decembru. Prema toj meri, ilegalni boravak u Americi bi se smatrao krivičnim delom, a poslodavcima koji zapošljavaju ilegalne imigrante i onima koji im pružaju pomoć mogle bi da budu izrečene kazne.

XS
SM
MD
LG