Linkovi

Savet bezbednosti dao Iranu 30 dana da obustavi obogaćivanje uranijuma


Danas će se u Berlinu sastati šefovi diplomatija stalnih članica Saveta bezbednosti UN i Nemačke. Glavna tema njihovih razgovora biće dugoročna i srednjeročna startegija međunarodnog djelovanja u vezi sa kontrovernim nuklearnim programom Irana.

Savet bezbednosti UN dao je u sredu uveče Iranu rok od 30 dana da suspenduje proces obogaćivanja uranijuma.

U jednoglasno uzvojenoj izjavi čija je terminologija (ma zahtev Rusije i Kine) daleko blaža odnone koju su predlagači tražili, traži se od direktora Medjunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da kroz 30 dana podnesu izveštaj da li se Iran povinovao zahtevima.

U dokumentu se izražava uverenje medjunarodne zajednice da Iran mora da se povinuje zahtevima Borda guvernera IAEA i ispoštuje Sporazum o neširenju nuklearnog oružja.

"Savet jasno izražava zabrinutost i poručuje Iranu da se mora povinovati željama Borda guvernera", rekao je francuski ambasador u UN Žan-Mark de la Sablije.

Dokument je usaglašen na pregovorima pet stalnih članica Saveta - SAD, Velike Britanije, Francuske, Rusije i Kine.

Ambasador SAD Džon Bolton rekao je nakon sednice da Savet bezbednosti Teheranu šalje nedvosmislenu poruku da "pokušaji Teherana na sakrije očigledno nisu i neće biti dovoljni".

"Ovo je izjava kojom se Iranu kaže da je konstantno kršio rezolucije i sporazume Međunarodne agencije, uključujući i sporazum o neširenju nuklearnog oružja. Iran mora da sarađuje i ako se to ne dogodi za 30 dana, mi očekujemo izvještaj direktora (Mohameda El Baradeja) i smatramo da će Savet potom reagovati na kompetentan način", rekao je Bolton.

No Iranski predstavnik u UN, Džavad Zarif,ponovio je da je nuklearni program njegove zemlje isključivo mirnodopski, da nema namjeru da pravi nuklearno oružje i da Teheran nije prekršio svoje obaveze iz nadležnosti Međunarodne agencije za atomsku energiju. Ambasador Zarifje takođe ponovio da Iran neće podleći pod međunarodnim pritiskom.

"To ne funkcioniše. Iran je alargičan na prijetnje i pritisak", kazao je Zarif.

No, Kina je i danas (četvrtak) saopštila kako je još moguće da se nuklearni spor Irana sa Zapadom reši diplomatskim putem i izrazila nadu da che deklaracija UN ojačati
ulogu Medjunarodne agencije za atomsku energiju.

XS
SM
MD
LG