Linkovi

NASA reaktivirala plan za istraživanje dva najveća asteroida u sunčevom sistemu


Američka svemirska agencija NASA preinačila je raniju odluku i obnovila plan za slanje jedne svemirske sonde u orbitu oko dva steroida, kasnije ove decenije. Naučnisi izražavaju zadovoljstvo ali ističu da smanjenja budžeta i dalje nepovoljno utiču na svemirska istraživanja.

U okviru misije nazvane ”Dawn,“ - na engleskom ”zóra,“ - sonda bi trebalo da obidje dva najveća asteroida u sunčevom sistemu - Ceres i Vesta - u asteroidnom pojasu izmedju Marsa i Jupitera. Lansiranje je bilo planirano za juni, ali je najpre odloženo za decembar zbog tehničkih problema i probijanja budžeta, a zatim sasvim otkazano. Medjutim, na insistiranje naučnika, plan je obnovljen. Neki od tehničkih problema odnosili su se na revolucionarni pogon svemirske sonde, takozvani jonski motor. Umesto tradicionalnog pogona na tečni vodonik i kiseonik, ovaj motor koristi jonizovani gas ksenon. Potisak takvog motora je 10 hiljada puta slabiji od klasičnog raketnog pogona, ali on radi tako što postepeno ubrzava letelicu, uz deset puta manju potrošnju goriva. Lansiranje je sada predvidjeno za period izmedju juna i avgusta iduće godine. Žena odgovorna za naučne misije NASE, Kolin Hartman, kaže da bi sonda Dawn trebalo da udje u orbitu oko asteroida Vesta 2011. godine, a oko Ceresa godinu dana kasnije:

”Direktorat naučnih misija nikada nije izgubio iz vida naučne podatke koje bi ova misija mogla da pruži. Nije nam bilo lako da donesemo te odluke i prevazidjemo ljudske i tehničke prepreke, ali smo sada srećni da je plan obnovljen.“

Naučnici smatraju da su dva pomenuta asteroida zadržala svojstva iz vremena nastanka sunčevog sistema, pa se nadaju da bi njihovim ispitivanjem došli do novih saznanja o postanku našeg sazveždja.

XS
SM
MD
LG