Linkovi

Kin: Najvažnije sprečiti teroriste da se dokopaju nuklearnog oružja


Svedočeći pred senatskim Odborom za unutrašnju bezbednost, predsednik nezavisne Komisije za utvrđivanje okolnosti pod kojima su se dogodili teroristički napadi 11. septembra, 2001, Tomas Kin, rekao je da je najveća opasnost sa kojom je Amerika suočena, krijumčarenje nuklearnog materijala i opasnost koju to predstavlja za obalske gradove i naselja. Od 41 preporuke koju je dala komisija posle napada 11/9, Kin kaže da je najvažnije sprečiti teroriste da se dokopaju nuklearnog oružja. On je ukazao da je obezbeđivanje nuklearnog materijala u bivšem Sovjetskom Savezu prvi korak ka sprečavanju nuklearnog napada unutar Sjedinjenih Država. Kin je istakao da to pitanje mora da bude prioritetno i za Kongres i za predsednika Buša.

«Prioritet je onda kada naši lideri o tome razgovaraju. Zbog čega naš predsednik sada ne govori više o obezbeđivanju nuklearnog materijala? Zbog čega Kongres nije usredsređen na to? Zašto nema više pretresa o tome? Zbog čega članovi Kongresa nisu zainteresovaniji?»

Kin je ukazao da je uprkos prošlogodišnjem sporazumu Vašingtona i Moskve pola ruskih nuklearnih pogona i dalje neobezbeđeno. On smatra da bi sadašnjim tempom bilo potrebno još 14 godina za obezbeđivanje pogona i nuklearnog materijala, dodajući da Sjedinjene Države ne mogu toliko da čekaju.

«Ima li ikoga, igde, ko u ovoj zemlji misli da mi imamo 14 godina na raspolaganju? To je neprihvatljivo. Bin Laden i teroristi neće da čekaju. Izazov je, kao što vam je poznato, mnogo veći nego što je bio Sovjetski Savez.»

Bivši komandant Obalske straže Stiven Flin rekao je senatskom Odboru da teroristi menjaju taktiku spektakularnih napada smišljenih da bi bilo što više žrtava i sada se više usredsređuju na ekonomske ciljeve. Flin je rekao da ta promena, kombinovana sa krijumčarenjem nuklearnog materijala, znači da Vašington agresivno mora da usavrši mere za unutrašnju bezbednost. Međunarodno udruženje za atomsku energiju je nedavno objavilo bazu podataka u kojoj se detaljno opisuje 660 incidenata u vezi sa krijumčarenjem nuklearnog materijala u periodu od 1993. do 2002. Među svim tim slučajevima, gotovo 20 je bilo povezano sa visoko obogaćenim uranijumom, glavnim sastavnim elementom nuklearnog oružja.

XS
SM
MD
LG