Linkovi

Buš izrazio uverenje da misija u Iraku napreduje uprkos nastavljanju nasilja


Predsednik je nastojao da objasni strategiju za uspeh u Iraku u vreme kada, sudeći po ispitivanjima javnog mnjenja, većina Amerikanaca smatra da ta zemlja tone u gradjanski rat.

U najnovijem pokušaju da pridobije podršku za rat u Iraku, predsednik Buš e pokušao da da odgovor na pitanja, koja, kako je rekao, Amerikanci postavljaju o situaciji u toj zemlji.

«Zašto su Iračani tako podeljeni i da li je Amerika prouzrokovala tu nestabilnost svrgavanjem Sadama Huseina? Oni se pitaju - zašto je Iračanima, i posle tri izbora, toliko teško da se ujedine? I da li zemlja sa toliko podela može da izgradi stabilnu demokratiju. Pitaju se zašto ne možemo da vratimo naše trupe kući i pustimo Iračane da samo rešavaju svoje nesuglasice?»

U izlaganju u Fridom Hausu, dvostranačkoj organizaciji koja podržava političke slobode, predsednik Buš je rekao da američka invazija nije prouzrokovala nasilje u Iraku, već da ono predstavlja nasledje brutalne represije Sadama Huseina.

«Irak je zemlja sa teškim ožiljcima od 30-ogoišnje Sadamove tiranije i biće potrebno duže vreme da te rane zacele.»

Predsednik Buš kaže da terorsisti nastoje da iskoriste te rane kako bi blokirali novu vladu tako što će izazvati gradjanski rat. Prema nedavnoj anketi Istraživačkog centra Pju, 66 odsto Amerikanaca smatra da nastojanja SAD da spreče gradjanski rat u Iraku doživljavaju neuspeh. To je 18 odsto više nego u januaru. Medjutim, predsednik kaže da je i dalje optimista u pogledu političke budućnosti Iraka i dodaje da bi, mada zna da se mnogi Amerikanci ne slažu sa njegovom odlukom da izvrši invaziju na Irak, svi trebalo da se slože da bi povlačenje američkih snaga u ovom trenutku dovelo do katastrofe.

«Ako napustimo Irak pre nego što obavimo posao, teroristi će popuniti vakuum i upotrebiti tu propalu državu da prošire svoju kampanju ubistava i razaranja na slobodoljubive zemlje.»

Predsednik Buš je ovog meseca održao niz govora u pokušaju da uveri američku javnost da ima strategiju za uspeh u Iraku u vreme rekordno niskog nivoa podrške njegovoj politici.

XS
SM
MD
LG