Linkovi

Pregled pisanja američke štampe


Gotovo svi američki dnevnici pišu o slučaju koji se od juče razmatra u Vrhovnom sudu i koji bi - u konačnom - trebalo da da odgovor na mnogobrojna pitanja o širini predsedničkih ovlašćenja u toku rata. Reč je o slučaju bivšeg vozača vođe Al Kaide Osame Bin Ladena, koji je držan u zatvoru u Vojnoj bazi Gvantanamo na Kubi, gde je protiv njega vođen proces zbog počinjenih ratnih zločina pred vojnim sudom koji je - pozivajući se na ovlaštenja vrhovnog komandanta u ratu - uspostavio predsednik Buš. Sudije Vrhovnog suda juče su različito tumačile predsednička ovlašćenja u konkretnom slučaju, koji je - kako piše Boston Globe - proces kome javnost i mediji posvećuju najveću pažnju, otkako je došlo do kadrovskih promena u Sudu.

U San Francisko Kroniklu i Los Anđeles Tajmsu čitamo da Svetska zdravstvena organizacija nije uspela da ostvari cilj i da do kraja 2005. godine obezbedi medicinski tretman za 3 miliona obolelih od SIDE. Prema izveštaju kalifornijskih listova uspeh Svetske organizacije nije ni polovičan, jer je anti-virusni tretman dobilo svega 1.3 miliona pacijenata. UN procenju da od AIDS-a boluje ukupno 6.5 miliona ljudi.

Vašington Post prenosi da će vlasnici popularnih Apple-ovih muzičkih plejera IPod sada, zahvaljujući novom softveru, moći da regulišu i maksimalnu jačinu zvuka. Novi softver je prenosi list - odgovor kompanije na sve češće pritužbe i sudsku tužbu koja okrivljuje Apple za gubitak sluha. Ova softverska aplikacija za iPod Nano i iPod sa video mogućnostima može se preuzeti besplatno.

XS
SM
MD
LG