Linkovi

Kadima favorit na parlamentarnim izborima u Izraelu


Izraelci su glasali na parlamentarnim izborima koje mnogi doživljavaju kao referendum o planu vršioca dužnosti premijera, Ehuda Olmerta, o povlačenju sa delova Zapadne obale.

Očekuje se da će Olmertova partija Kadima pobediti, ali da neće osvojiti apsolutnu većinu. Vršilac dužnosti izraelskog premiejra najavio je da, ukoliko Kadima bude na čelu nove koalicione vlade - namerava da ukloni manja jevrejska naselja, a veća spoji sa izraelskom teritorijom, kako nijedno naselje ne bi ostalo izvan izraelske kontroverzne «bezbednosne ograde» na Zapadnoj obali.

Glasanje u Izraelu pratile su izuzetno jake mere bezbednosti, a odziv birača je manji nego na ranijim izborima.

Podrška Hamasovoj vladi

U međuvremenu, prema očekivanju, palestinski parlament podržao je vladu premijera Ismaila Hanijeha, koju je formirao radikalni pokret Hamas. Ta vlada trebalo bi da sjutra položi zakletvu pred predsjednikom Mahmudom Abasom, čiji je pokret Fatah odbio da udje u koaliciju.

U ponedjeljak je Ismail Hanijeh pozvao međunarodni Bliskoistočni kvartet (SAD, EU, Un, i Rusiju) da pomogne da se uspostavi mir na Bliskom istoku, ali je istovremeno odbacio mogućnost da se Hamas razoruža i prizna Izrael – šro su uslovi koje je Vašington postavio za nastavak razgovora.

Arapska liga najavljuje pomoć Palestincima

Lidei članica Arapske lige okupili su se na samitu u sudanskoj prestonici Kartumu. Najavili su daće da nastave da pomažu palestinsku samoupravu sa 55 miliona dolara mesečno, što je manje od trećine sume koju je zatražio Hamas.

Lideri arapskih država istovremeno su apelovali na medjunarodnu zajednicu da oživi izraelsko-palestinski mirovni proces, a najavljeno je i da će razmatrati situaciju u Iraku.

Lideri Arapske lide uputili su i poziv arapskim državama da se priključe "međunarodnom nuklearnom klubu", što je apel koji će uzrokovati novu nelagodu na Zapadu, imajući u vidu napore međunarodne zajednice da, primjera radi, kontoverzni nuklearni program Irana stavi pod međunarodni nadzor.

XS
SM
MD
LG