Linkovi

Buš pokušava da umanji pesimisam i tvrdi da se Irak za korak udaljio od građanskog rata


Predsednik Buš nastavlja svoju kampanju, ne bi li pridobio Amerikance za svoju strategiju za uspeh u Iraku - još jednim govorom koji je danas održao u Vašingtonu. Izveštač Glasa Amerike iz Bele kuće, Skot Sterns, javlja da predsednik pokušava da preokrene sve veći pesimizam u pogledu načina na koji vodi rat.

Predsednik Buš hoće da ublaži strepnje gotovo 80 odsto Amerikanaca, koji veruju da Irak polako tone u građanski rat. Predsednik je ponovio da predstoji još mnogo posla, ali je izrazio uverenje da su se Iračani za korak udaljili od – kako se izrazio - ambisa građanskog rata.

«Sadam Husein je tokom svoje surove vladavine eksploatisao nacionalnu i versku raznolikost Iraka, međusobno suprotstavljajući zajednice. Teroristi i elementi bivšeg režima sada rade to isto. Podsticanjem sektaškog nasilja pokušavaju da pokrenu građanski rat.»

Posle sastanka svog kabineta u Beloj kući, predsednik je rekao da je uveren da vašingtonska politička, vojna i ekonomska strategija postojano napreduje prema ostvarenju demokratskog Iraka koji može sam da se održi, odbrani i sam sebe spreči da postane utočište za teroriste. Zbog toga što američke i iračke snage ne mogu da budu vojno pobeđene, teroristi napadaju civile da bi stvorili, kako se predsednik izrazio, užasne slike napada automobilima bombama i otmica, za koje znaju da će biti prikazane na američkoj televiziji.

«Jedino što irački pobunjenici i teroristi mogu da urade je da nas izazovu da izgubimo nerve i ustuknemo, povučemo se.»

Predsednik je međutim rekao da se to neće dogoditi.

«Ali nećemo izgubiti nerve. Ulog je veliki. Zaokružićemo ovu misiju.»

Današnji govor je još jedan u seriji govora koje je predsednik održao tokom ovog meseca da bi objasnio svoju strategiju za Irak. Prema rezultatima ankete koju je sproveo magazin «Njuzvik», 65 odsto Amerikaca ne odobrava način na koji predsednik vodi rat. 29 odsto odobrava. Kada je to pitanje postavljeno prvi put, posle američke invazije pre tri godine, cifre su bile obrnute – samo 26 odsto Amerikanaca se nije slagalo, dok je 69 odsto odobravalo ratnu politiku predsednika Buša u Iraku.

Kidnapovano najmanje 20 Iračana

Najmanje dvadeset Iračana je kidnapovano u nekoliko pobunjeničkh akcija u Bagdadu. Naoružani napadači oteli su šestoricu ljudi iz jedne prodavnice elektronskih uredjaja u prestonici, i ukrali više od 50,000 dolara. U drugom napadu na istu vrstu prodavnice oteto je još troje gradjana.

U Iraku su u poslednje vreme učestale masovne otmice, a u ponedeljak je u Bagdadu kidnapovano 16 radnika jedne trgovinske firme.

U severnom gradu Kirkuku jedan Iračanin poginuo je u eksploziji bombe, dok je u Iskandariji ranjeno 11 policajaca koji su, medjutim, uspeli da spreče bombaša samoubicu da digne u vazduh njihovu stanicu.

XS
SM
MD
LG