Linkovi

U Avganistanu oslobođen Abdur Rahman


Avganistanac, suočen sa smrtnom kaznom oslobođen je iz zatvora u Kabulu. Abdur Rahman (41) sada traži azil izvan Avganistana.

Oslobađanjem Abdura Rahmana okončan je kontroverzni slučaj, koji je izazvao burne i reakcije - u međunaronoj javnosti, ali i u samom u samom Avganistanu, gde je došlo do lokalnih nemira.

Rahman je bio uhapšen početkom marta pod optužbom da je odbacio Islam. Avganistanskim ustavom zajamčena su oba načela - i gradjanske slobode i islamski zakon, kojim se predvidja smrtna presuda svakom muslimanu koji napusti svoju veru.

Zapadni lideri su apelovali na avganistanskog predsednika Hamida Karzaija da interveniše u slučaju Abdura Rahmana i zaštiti principe verske slobode.

Na konferenciji za štampu, avganistanski zamenik minstra pravosudja Mohamad Ešak Aloko objavio je da ga je tužilaštvo obavestilo o odluci da Rahman bude oslobođen.

Aloko je rekao da je postavljeno pitanje mentalne sposobnosti Rahmana za sudski proces.

Rahman je oslobođen u ponedeljak uveče, ali nije poznato gde se trenutno nalazi. Neki avganistanski funkcioneri tvrde da je još u državnom pritvoru na dodatnim psihološkim testovima.

Zamenik ministra pravosudja Aloko je rekao da bi Rahman mogao da podnese zahtev da bude lečen u inostranstvu. Funkcioneri UN u Kabulu su zasebno potvrdili da Rahman pokušava da dobije azil van svoje zemlje i da se trenutno traži zemlja koja bi ga prihvatila.

Medjutim, kontroverza u vezi sa njegovim slučajem ni izdaleka nije rešena. Prošle nedelje su uticjani avganistanski sveštenici upozorili vladu da ne odustaje od optužbe. Drugi mulsimanski lideri su izjavili da bi Avganistanci trebalo da sami ubiju Rahmana, ukoliko bude oslobođen.

U ponedeljak su se stotine stanovnika pridružile velikom protestu u Mazar-i-Šarifu.

Demonstranti su zahtevali da Rahman bude pogubljen i optužili Karzaija da popušta pod pritiskom zapadnih i hriščanskih zahteva. Američka ambasada u Kabulu je pozdravila oslobadjanje i ukazala na potrebu da se održi mir.

XS
SM
MD
LG