Linkovi

Neizvjesno da li će se pregovori SCG i EU nastaviti početkom apila


Komesar EU za proširenje Oli Ren upozorio je u intervjuu agenciji Rojters da Srbiji ističe vrijeme da uhapsi haškog bjegunca, Ratka Mladića, do postavljenog roka 31. marta i ocijenio da se saradnja Beograda sa Haškim tribunalom pogorošava.

Ren je u pozvao vlasti u Beogradu da povrate političku kontrolu nad službama bezbjednosti kako bi ostvarile taj korak.

"Nadam se da che Srbija biti u stanju da pronadje potrebnu političku hrabrost kako bi ostvarila taj važan cilj... Vrijeme ističe", naglasio je evropski komesar.

Ponovio je da će pregovori biti uspješno završeni tek kada Srbija pokaže da u potpunosti saradjuje sa Haškim tribunalom, alinije htio da potvrdi da će predložiti suspenziju pregovora, ako Beograd ne ispuni taj uslov.

Ren je, takodje, ocijenio je da "neodgovorni" komentari o ograničenju širenja Unije prijete da ugroze demokratske procese u zemljama zapadnog Balkana i da podstiču povratak nacionalista.

U međuvremenu, crnogorski ministar za evropske integracije Gordana Đurović izjavila je danas da još nije poznato da li će biti nove runde pregovora između Evropske unije i Srbije i Crne Gore o sporazumu o asocijaciji i stabilizaciji zakazane za 5. april.

"Vjerovatno će se do petka donijeta odluka nakon posjete Karle del Ponte Beogradu i kasnije njenog izvještaju Havijeru Solani. Pretpostavljamo da ćemo do kraja sedmice imati informaciju da li će biti drugog političkog dijaloga", rekla je Đurović.

Ona je istakla da je za sada definitivno jasno da postoji unaprijeđeni stalni dijalog, a da u ponedjeljak u Podgoricu dolaze predstavnici Evropske komisije.

Kako je istakla, u uslovima sticanja pune nezavisnosti Crne Gore za očekivati je da će se izvršiti konsolidacija do sada ispregovaranog i da će to biti osnova za definisanje novog teksta sporazuma.

DPS očekuje da za nezavisnost glasa 60 odsto birača

Portparol Demokratske partije socijalista Predrag Sekulić ocijenio je da će suverenistički blok na referendumu osvojiti oko 60 odsto glasova izašlih birača.

Komentarišući najnovije istraživanje javnog mnjenja prema kojem suverenisti imaju preko 52 odsto podrške, on je naveo da prava kampanja još nije počela, a da će ona pokazati superiornost projekta nezavisne države. Računamo da ćemo se zaustaviti na nekih 60 odsto za nezavisnu Crnu Goru", rekao je Sekulić.

Lider Narodne stranke Predrag Popović ocijenio je da je početak referendumske kampanje nepodnošljiv i da se postavlja pitanje da li je u takvoj situaciji moguće održavanje plebiscita.

Komentarišući tvrdnje o kupovini glasova za nezavisnost, on je rekao da blok za očuvanje zajedničke države čeka da o tome obavijesti referendumsku komisiju.

Narodna stranka inače je ocijenila da vlast pokušava da skrene pažnju sa "glavne teme" u vezi sa filmom o navodnoj kupovini glasova – podmićivanju građana. Glavna tema, p mišnjenju narodnjaka, nije bivši službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost Vasilije Mijović, koji je juče izručen Srbiji gdje bi trebalo da služi trogodišnju kaznu zatvora.

Inače, danas je iza zatvorenih vrata održana prva sjednica Republičke referendumske komisije na čijem čelu je slovački diplomata František Lipka.


XS
SM
MD
LG