Linkovi

SCG završila izvođenje dokaza pred Međunarodnim sudom pravde


Pred Medjunarodnim sudom pravde u Hagu, okončani su višednevni iskazi svedoka u procesu po tužbi BiH protiv SCG za genocid. Proces će biti nastavljen 18. aprila.

Svedoci BiH, britanski general Ričard Danat i američki ekspert za islamsku kulturu Andraš Ridlmajer, tvrdili su da je da je tokom bosanskog rata komanda Vojske Republike Srpske bila u Beogradu, kao i da je ta armija planski, u okviru etničkog čišćenja Muslimana i Hrvata, uništavala džamije i katoličke crkve.

General Danat je posvedočio da je Beograd snagama bosanskih Srba naredjivao u cilju stvaranja Velike Srbije što je bila namera Slobodana Miloševića. Po Ridlmajeru, bosanski Srbi su imali "nameru" da uništavanjem kulturnog i verskog nasledja Muslimana i Hrvata unište i te etničke grupe.

Nasuprot tome, bivši komandant Unprofora Majkl Rouz je izjavio Vojska RS nije bila pod komandom Beograda, iako je odatle dobijala podršku. Rouz je rekao da su u gradjanskom ratu sve tri strane činile zločine, srpska najviše, ali da su Muslimani kršili primirja i nisu demilitarizovali zaštićene zone.

General Rouz je naglasio i da tužba BiH "nije u interesu mira".

Bivši lider Nove demokratije Dušan Mihajlović negirao je da su Vlada Srbije i Slobodan Milošević kao cilj imali Veliku Srbiju. Podsetio je da su vlasti u Beogradu 1993. uvele sankcije bosanskim Srbima zato što su oni odbili Vens-Ovenov mirovni plan.

Nekadašnji vodja Demokratske stranke Dragoljub Mićunović svedočio je o mirovnim naporima srpske opozicije i otporu Miloševiću. Da su vlasti RS odlučivale samostalno, potvrdili su bivši premijer Vladimir Lukić i njegov zamenik Vitomir Popović. O prihvatu u Srbiji muslimanskih boraca iz istočne Bosne u julu 1995. svedočio je kruševački policajac Vladimir Milićević.

XS
SM
MD
LG