Linkovi

Albert Roan razgovarao sa liderima u Prištini


Zamenik specijalnog izaslanika UN za status Kosova Albert Roan, koji predsedava sastancima srpskih i albanskih pregovarača u Beču, u Prištini je razgovarao sa kosovskim pregovaračkim timom.

Roan je kazao da su obe strane dobile dokument o dosadašnjem toku razgovora, i prijedlog kako sporne teme rešiti. Pregovori o decentralizaciji Kosova trebalo bi da budu nastavljeni 3. aprila u Beču.

“O kulturnom nasleđu,zaštiti manjina, ekonomiji kao i budućem medjunarodnom prisustvu na Kosovu, moramo razgovarati narednih meseci i zato želimo da održimo dobre odnose sa kosovskom stranom kao i do sada” kazao je Roan.

Predsednik Kosova i predsedavajući kosovskog pregovaračkog tima Fatmir Sejdiu je obraćajući se novinarima nakon sastanka istakao da će pregovarački tim razmotriti svaku ponaosob tačku prezentovanu u primljenom dokumentu, pa tek onda oceniti da li su one prihvatljive.

“Na pitanja koja su nam postavljena daćemo odgovore, ali i svoje komentare kako bi bili aktivna strana u ovom procesu, sa željom da proces teče brže i da se realizuje naša zelja”,zaključio je Sejdiu.

U međuvremenu je šef UNMIK-a Soren Jesen-Petersen pozvao vlasti u Beogradu da ne preduzimaju "poteze koji bi škodili budućnosti srpske zajednice na Kosovu" i istovremeno pozdravio apel koji je kosovskim Srbima uputio premijer Agim Čeku da prihvate plate iz kosovskog budžeta.

Incident u Mitrovici

Predsednik Srpskog nacionalnog veća, Milan Ivanović potvrdio je za Glas Amerike da su za sada dva neidentifikovana lica nedaleko od mosta na Ibru, na severnoj strani Mitrovice, nožem teško ranila devetnaestogodišnjeg Milisava Ilinčića.

Prema rečima Ivanovića napadači su pobegli u južni deo grada naseljen isključivo Albancima.Tim povodom na severnoj strani mosta okupilo se više stotina Srba zahtevajući oštru akciju policije i identifikovanje počinilaca.

Niko od predstavnika međunarodne i lokalne policije nije mogao da kaže više detalja u vezi sa ovim slučajem.

U svakom slučaju predstavnici civilne misije UN i medjunarodne policije na severu Kosova, najavili su da će od utorka uveče zabraniti kretanje civilima na mostu preko Ibra.

XS
SM
MD
LG