Linkovi

Ahtisari: Status mora da bude prihvatljiv stanovnicima Kosova


Decentralizacija je odvojen proces od rešavanja statusa Kosova i biće neophodna kako god bude izgledao budući status Kosova, rekao je u Beču specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za pregovore o statusu Kosova Marti Ahtisari.

On je u obraćanju Stalnom savetu Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) kazao da je decenralizacija Kosova bitna i za ekonomski napredak, te dodao da će se mnoga pitanja ubuduće rešavati na opštinskom nivou. Ahtisari je izrazio uverenje da će se pitanje statusa Kosova rešiti u toku ove godine.

Ujedno, on je poručio vlastima u Beogradu da moraju shvatiti da rešenje budućeg statusa Kosova mora biti prihvatljivo za kosovsko stanovništvo.

Na drugoj strani kosovskim liderima Ahtisari je poručio da moraju da rade na primeni standarda, dodajući da neki standardi mogu biti već sada, a neki tek kasnije implementirani.

Takodje, on je pozvao kosovske Srbe da učestvuju u kosovskim institucijama, jer je to bitno da njihovu budućnost.

Ahtisari je dalje ocenio da će medjunarodno prisustvo na Kosovu biti neophodno i posle rešenja statusa, ali da bi medjunarodna zajednica trebalo da preuzme zadatak nadzora primene dogovora, posebno onog dela koji se tiče zaštite manjina. O tome, kako je dodao, u medjunarodnoj zajednici se već vode razgovori.

Ahtisari je, u raspravi koja je usledila posle njegovog uvodnog izlaganja, pozdravio imenovanje Agima Čekua na mesto premijera Kosova, kao i njegove izjave vezane za manjine.

Albanija protiv podele Kosova, Rusi za poštovanje Rezolucije 1244

Predstavnici Albanije podvukli su da se volja stanovništva Kosova mora ispoštovati, te da je bitno i pridržavanje na pravo samoopredeljenja. Podela Kosova, prema predstavniku Albanije, ne dolazi u obzir, jer bi imala negativne posledice. Srbiju on je pozvao na prihvatanje realnosti, kao i kosovske Srbe na učešće u kosovskim institucijama.

Takodje, diplomatski predstavnik Albanije pozdravio je imenovanje Hašima Tačija na mesto šefa pregovaračkog tima Prištine.

On je dodao da se rešenje treba što pre naći i da jedino nezavisnost vodi ka stabilnosti. SAD su izrazile nadu da će rešenje budućeg statusa biti pronadjeno još u ovoj godini.

Istovremeno, američki predstavnik ukazao je na potrebu zaštite manjina, posebno srpske. Takodje, pozvani su kosovski Srbi da učestvuju u institucijama kako bi mogli da utiču na svoju sudbinu.

EU je izrazila nadu da će rešenje za status biti pronadjeno u ovoj godini i uputila je apel Prištini da pokaže opipljive rezultate u primeni standarda.

U raspavi je ocenjeno da Beograd i Priština nakon rešenja statusa Kosova moraju imati dobre odnose, te da bi to trebalo regulisati u dogovoru.

Rusija, na drugoj strani, zahteva pridržavanje Rezoluciji UN 1244, ukazujući da UN moraju biti glavne u postizanju rešenja budućeg sattusa Kosova. Predstavnik zvanične Moskve podvukao je da su izjave da je nezavisnost jedino rešenje kontraproduktivne, kao i da postoje i druge alternative.

Isto tako, Rusija se protivi vremenskim okvirima za rešenje, ali uz ogradu da pregovori ne smeju trajati u nedogled.

XS
SM
MD
LG