Linkovi

Skupština Srbije minutom ćutanja odala poštu Miloševiću


Posle tri meseca pauze Skupština Srbije početak rada obeležila tako što je dva puta minutom ćutanja odala poštu bivšem predsedniku Srbije i Jugosalvije haškom optuženiku Slobodanu Miloševiću.

Prvi put minutom ćutanja poštu Miloševiću odali su samo poslanici Socijalističke partije Srbije, a zatim su im se u insceniranoj farsi pridružili radikali i poslanici Demokratske stranke Srbije. Poslanici stranaka vladajuće kolacije - G17 plus, Srpskog pokreta obnove i Nove Srbije - napustili su salu kada je predsedavajući pozvao poslanike da minutom ćutanja odaju poštu Miloševiću.

Šef poslaničkog kluba Srpskog pokreta obnove Sanja Čeković zamerila je poslanicima Demokratske stranke Srbije što su ostali u sali za vreme odavanja počasti Slobodanu Miloševiću. Ovo nije smelo da se desi jer Slobodan Milošević nije zaslužio poštovanje ni Parlamenta, ni srpskog naroda, rekla je Sanja Čeković.

Situacija na Kosovu, kao delu Miloševićevog nasleđa, i dalje je jedna od tema koja zaokuplja pažnju političke elite u Srbiji. Predmet interesovanja je najnoviji poziv premijera Vojislava Koštunice međunarodnom posredniku Martiju Ahtisariju da se ubrzaju direktni pregovori Beograda i Prištine o konačnom statusu Kosova.

Predsednik parlamentarnog Odbora za Kosovo i visoki funkcioner Koštuničine Demokratske stranke Srbije Dušan Proroković smatra da je najbolje u direktnom dijalogu i međusobnim ustupcima doći do konačnog statusa Kosova, nego da se to rešenje nameće. Koorinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ponudu srpskog premijera tumači kao pokušaj kupovine vremena u ubrzanom procesu određivanja statusa Kosova i kao promenu koja će doneti seriju vrlo konkretnih aktivnosti u traženju saveznika, a možda i promenu sastava pregovaračkih timova.

A ministar za ljudska i manjinska prava državne zajednice Rasim Ljajić ocenio je da Srbija u pregovorima o statusu Kosova treba da se pokaže kao strana koja je spremna na kompromis i da treba da koristi argumente koji nisu bazirani na mitovima i istorijskom principu.

XS
SM
MD
LG