Linkovi

Del Ponteova u Srbiju i RS dolazi po konkretne dokaze saradnje


Glavna tužiteljka Haškog suda, Karla del Ponte će u srijedu doputovati u Beograd a potom i u Banja Luku. Cilj posjete je da se zaključi izvještaj o nivou saradnje sa Tribunalom, od čega zavisi sudbina nastavka pregovora Beograda sa Briselom.

Dok se očekuje nova runda susreta glavne tužiteljice Tribunala sa zvaničnicima Srbije i RS, u Briselu se podsjeća na posljednji sastanak Del Ponte sa komesarom za proširenje, Olijem Renom, i poruke koje su tada upućene. Od tada, procjenjuje se, malo se toga promijenilo da bi oštra ocjena glavne tužiteljice dobila "blaže" tonove, a time i mogućnost da se ipak nastavi sa pregovorima sa Beogradom, najavljenim za početak aprila.

"Tražim od EU da nam pomogne svojim snažnim pritiskom, kako bi smo prisili Beograd da isporuči Mladića i preostale bjegunce. Nadam se da će to i biti učinjeno i sigurna sam da je u svemu tome evropska pomoć od velike važnosti. Želim da protiv Mladića jula ove godine počnemo proces, zajedno sa devet preostalih optuženih za srebrenički genocid. Dakle, vrijeme je da u Srbiji se okonča sloboda za dvojicu optuženih za genocid. A prije svih, Mladić se mora u julu pojaviti pred Sudom. Ja se tome nadam", izjavila je Del Ponte

Nedugo potom, i zvanični Brisel je potvrdio rješenost da istraje na transferu Ratka Mladića u Hag kao ključnom preduslovu za nastavak pregovora sa Beogradom.Ni smrt nekadašnjeg srpskog lidera, Slobodana Miloševića u haškom pritvoru, nije pokolebala Brisel.

Kristina Nađ je portparol komesara za proširenje.

"Mislim da je poruka bila više nego jasna kada je krajem februara komesar Rehn rekao da, ako ne bude potpune saradnje sa Hagom, pregovori mogu da budu poremećeni i da se sastanak, planiran za 4. i 5. april može staviti na čekanje. Nema razloga da mijenjamo naš stav zato je posebno važno da se nacionalistička prošlost ostavi iza, a da se okrenu evropskoj budućnosti, kakva je ponudjena Srbiji", ističe Nađ.

Vjeruje se da će glavna haška tužiteljica tokom skorih razgovora u regionu tražiti hitne i konkretne dokaze saradnje - procjenjuje se da je u tom slučaju manevarski prostor sužen na par opcija- transfer u Hag preostalih bjegunaca, ili, kao u slučaju Hrvatske, čvrst dokaz da će nešto takvo da uslijedi u najskorije vrijeme. Sve ostalo znači prekid tek započetog približavanja evropskim strukturama.

XS
SM
MD
LG