Linkovi

Iran u fokusu evropske posete američkog državnog sekretara Kondolize Rajs


Državni sekretar Kondoloza Rajs će se u četvrtak u Nemačkoj pridružiti svojim kolegama iz ostalih stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koji će u Berlinu razgovarati o iranskom nuklearnom programu.

Američki zvaničnici su rekli da će ministri pokušati da dođu do strategije primoravanja Teherana da odustane od nuklearnih aktivnosti za koje tvrde da su povezane sa proizvodnjom nuklearnog oružja. Iz Državnog sekretarijata se javio izveštač Glasa Amerike Dejvid Golast.

Grupa stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija više od dve nedelje pokušava da sastavi početno saopštenje Saveta kojim bi se izrazilo strahovanje međunarodne zajednice zbog iranskih nuklearnih aktivnosti. Zvaničnici su objasnili da je cilj sastanka na ministarskom nivou u Berlinu da se obezbedi politički podsticaj za sporazum o «predsedničkom saopštenju», ako ono ne bude završeno do četvrtka, ali će na dnevnom redu biti i srednjoročna i dugoročna strategija poteza posle početnog diplomatskog procesa.

Pet sila zajedno sa Nemačkom, krajem januara su se dogovorile da upute iransko nuklerno pitanje Savetu bezbednosti.

Međutim, oni nisu bili u stanju da se dogovore o sadržaju saopštenja kojim se Iran poziva da odustane od osetljive nuklearne delatnosti, pri čemu se Rusija i Kina navodno opiru odrednicama kojima se postavlja krajnji rok ili preti Iranu sankcijama.

Na konferenciji za novinare, portparol Državnog sekretarijata Šon Mekkormak je izjavio da će se sastanak u Berlinu održati bez obzira na to da li je postignut dogovor o saopštenju i da je cilj da se pažnja zadrži na Iranu i njegovom nepovinovanju međunarodnim nuklearnim obavezama.

«U ovom trenutku, odgovornost je na Iranu. Iranski režim treba da se povinuje svojim obavezama prema Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja. On treba da dokaže svetu da će pregovarati u znaku dobre volje u vezi sa svojim nuklearnim programom. On treba da se vrati glavnim međunarodnim tokovima. Prema tome, to u ovom trenutku nije pitanje Sjedinjenih Država i Irana, nego pitanje Irana i ostatka sveta.»

Američki zvaničnici tvrde da iranski nominalno mirnodopski nuklearni program ima skrivenu komponentu naoružavanja. Oni kažu da se u načelu ne protive tome da Iran ima nuklearne elektrane, ali da s obzirom na to da Iran gotovo dve decenije obmanjuje Međunarodnu agenciju za nuklearnu energiju, Teheranu ne bi trebalo da se dopusti da samostalno obogaćuje uranijum.

Tokom boravka u Berlinu, državni sekretar će takođe održati bilateralni sastanak sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejem Lavrovom na kojem će, pored ostalog, biti reči o prošlonedeljnom izveštaju da je Moskva možda Sadamu Huseinu dostavila informacije o američkim ratnim planovima u Iraku pre invazije 2003. Pomoćnik državnog sekretara Denijel Frid je juče (Monday) pokrenuo to pitanje kod ruske ambasade u Vašingtonu, koja je kako se navodi prenela Moskvi strepnje Sjedinjenih Država.

Zvaničnici kažu da je moguće da Kondoliza Rajs o tome porazgovara sa Lavrovom preko telefona pre sastanka u Berlinu. Državni sekretar će se tokom evropske turneje takođe zadržati u Parizu, gde će sa predsednikom Žakom Širakom razgovarati o bliskoistočnim pitanjima, među kojima i o situaciji u Libanu. Tokom vikenda će biti gost britanskog ministra inostranih poslova Džeka Stroa u njegovom rodnom Blekbernu, u blizini Liverpula, na severu Engleske.

XS
SM
MD
LG