Linkovi

Međunarodni posmatrači pohvalili organizaciju izbora u Ukrajini


Međunarodni posmatrači koji su nadgledali jučerašnje izbore u Ukrajini, pohvalili su organizaciju izbora kao dalji korak u učvršćivanju demokratije u zemlji. Predsednik posmatračke grupe Organizacije za evropsku bezbednot i saradnju je izjavio da prilikom glasanja nije bilo problema zapaženih tokom nameštenih predsedničkih izbora u Ukrajini, 2004. godine.

Međunarodna posmatračka misija je saopštila da je Ukrajina jučerašnjim izborima za parlament, regionalne savete i lokalne gradonačelnike, jasno pokazala svoju opredeljenost za demokratske reforme. U preliminarnom izveštaju, komisija je saopštila da su izbori bili «slobodni i pošteni». Kongresmen Alsi Hestings, koji je bio šef posmatračke grupe OEBS-a u Kijevu, izjavio je da je stvarni pobednik na jučerašnjim izborima – ukrajinski narod.

«Sveukupna osnovna i politička prava su poštovana. To je omogućilo glasačima da se na osnovu činjenica opredele između različitih mogućnosti i slobodno i pošteno iskažu svoju volju.»

Hestings je rekao da su posmatrači rekli da je kampanja bila kompetitivna i dinamična i da su je mediji sveobuhvatno pratili. Izbore je pratio i znatan broj stranačkih i nestranačkih posmatrača, što je prema Hestingsu još više povećalo transparentnost glasanja. Hestings i ostali članovi posmatračke misije su zapazili da izbori ipak nisu bili savršeni i da je istovremeno održavanje parlamentarnih i lokalnih izbora komplikovalo zadatak izbornih komisija i usporilo i glasanje i prebrojavanje glasova.

U svakom slučaju, prebrojavanje se nastavlja, a prvi zvanični rezultati se očekuju sutra. Ipak, na osnovu prvih anketa, očekuje se ubedljiva pobeda pro-ruskog kandidata Viktora Janukoviča i njegove Partije regiona. Iza nje, na maloj razdaljini, našao se blok bivše predsednice vlade Julije Timošenko, dok je na trećem mestu Partija naša Ukrajina, sadašnjeg predsednika Viktora Juščenka.

XS
SM
MD
LG