Linkovi

Pregovori o formiranju nove vlade u senci nasilja u Iraku


Pregovori o formiranju nove vlade u senci nasilja u Iraku

Nasilje u Iraku se nastavlja, dok politički lideri nastoje da postignu saglasnost o formiranju nove vlade. Policija u Bakubi je saopštila da je u blizini tog grada danas pronađeno 30 obezglavljenih tela. Vlasti nastoje da utvre identitet žrtava i razlog njihovog pogubljenja. U Nadžafu je granatirana okolina kuće radikalnog šiitskog verskog vođe, Moktade al Sadra, a tom prilikom su poginula dva stražara i jedno dete. Istovremeno, u Bagdadu je jedna žena poginula u eksploziji bobe, a u Basri je, takođe u eksploziji bombe, na putu u školu ubijen jedan tinejdžer, dok su u Bakubi pobunjenici ubili dve osobe. Inače, državni sekretar Kondoliza Rajs izjavila je, gostujući u programu Susret sa štampom, da bi Pentagon tokom narednih godinu dana mogao da povuče, kako je rekla, «značajan broj» vojnika iz Iraka, ako iračke snage budu u stanju da na sebe preuzmu veći deo odgovornosti sa bezbednost zemlje. Sekretar Rajs je napomenula da će vojni komandanti u Iraku, na osnovu situacije na terenu, donositi odluke o potrebnom broju pripadnika američkih oružanih snaga. Inače, prošle sedmice predsednik Buš je rekao da će odluku o povlačenju američkih snaga iz Iraka doneti njegov naslednik, što je izazvalo špekulacije u Vašingtonu o tome koliko bi američko prisustvo u Iraku moglo da traje.

Slučaj protiv Abdura Rahmana vraćen tužiocima na dodatnu istragu

Predsedavajući sudija je izjavio kako slučaj treba ponovo razmotriti, pošto mu se čini da Rahman nije mentalno stabilan. Inače, Rahmanu je pretila smrtna kazna da je bio osuđen, a zvaničnici suda su saopštili da bi sud mogao i da odbaci optužnicu. Naime avganistanski Ustav, koji štiti ljudska prava, istovremeno je deliično zasnovan i na šeriatskim zakonima, koji previđaju da sve muslimane koji se pokrste treba pogubiti. Državni sekretar Kondoliza Rajs je pozdravila ovakav razvoj događaja i spremnost vlade Avganistana da oslobodi Rahmana, dodavši da će to biti jako dobar korak, ako se to i dogodi.

Konsultacije sa SAD pre bilo kakvog budućeg povlačenja sa Zapadne obale

Ehud Olmert, vršilac dužnosti premijera Izraela, saopštio je da će se konsultovati sa SAD pre bilo kakvog budućeg, uniltaeralnog, povlačenja sa Zapadne obale. U intervjuu datom izraelskom radiju, samo dva dana uoči izbora, premijer Olmert je ukazao da će pružiti vremena novoj palestinskoj vladi, na čijem čelu je Hamas, da odluči da li želi da ublaži svoje militantne pozicije. On je naglasio da će nakon toga biti obavljene konsultacije unutar Izraela, da bi se utvrdile koačne granice zemlje, pre nego što počnu pregovori sa SAD međunarodnom zajednicom o podršci granicama.

XS
SM
MD
LG