Linkovi

Kondoliza Rajs jasno ukazala da svet ne sme da čeka da Iran napravi atomsku bombu


Tokom ovog vikenda, nastavljene su konsultacije u UN o tome kako bi Savet bezbednosti trebao da se postavi prema iranskim planovima za razvoj nuklearnog oružja.

Državni sekretar Kondoliza Rajs je jasno ukazala da svet ne sme da čeka da Iran napravi atomsku bombu. Ona upozorava da međunarodna zajednica mora saa da zauzme stav i da preduzme akciju, kako bi bio sprečen process obogaćivanja i prerade uranijuma u Iranu.

“Obogaćivanje i proces prerade su srž svega. Ako ste u stanju da vršite obogaćivanje i da prerađujete (uranijum) onda imate sposobnost i da napravite bombu.“

Ona je napomenula da SAD žele diplomatsko rešenje problema, naglasivši da bi prvi korak bilo zvanično saopštenje Saveta bezbednosti. U programu Susret sa štampom, državni sekretar Rajs je izjavila da je vrlo važno da međunarodna zajednica nastupa jedinstveno.

“Svi veoma ozbiljno doživljavamo beskompromisan pristup i nespremnost Irana da ispuni ono što međunarodna zajednica smatra da Teheran treba da učini.”

Međunarodna agencija za atomsku energiju je nedavno zatražila od Saveta bezbednosti da razmotri problem sa Iranom. Tri stalne članice Saveta – SAD, Britanija i Francuska – zatražile su preduzimanje oštre akcije. Međutim, druga dva stalna člana – Rusija i Kina – su izrazile rezerve. Gostujući u programu mreže CNN, sekretar Rajs je saopštila da je to pitanje u petak razmatrala sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejom Lavrovim i naglasila da je Rusija podržala zahteve Međunarodne agencije za atomsku energiju.

“Sada se postavlja pitanje, kakvu taktiku da primenimo - sada kada je taj slučaj pred Savetom bezbednosti, kako bi Iranci prihvatili to što moraju da učine. Oko toga imamo još razmimoilaženja.”

Sekretar Rajs je dodala da veruje da se razlike sa Rusijom mogu prevazići, ukazavši da je Vašington spreman za nove susrete sa ruskim, francuskim i nemačkim diplomatama u vezi sa irasnkim problemom. Teheran, sa svoje strane, već dugo vremena tvrdi da njegov nuklearni program ima isključivo miroljubivu namenu i obećao je da će se odupreti međunarodnim pritiscima.

XS
SM
MD
LG