Linkovi

Novi album Dankana Šika «White Limousine»


Naš kolega Leri London, autor emisije «Beyond Borders» ove nedelje je razgovarao sa američkim pop muzičarem Dankanom Šikom (Duncan Sheik), koji je predstavio svoj novi album – «White Limousine». CD je objavljen zajedno sa pratećim softverom na DVD-ROMu tako da svako ko kupi disk može da sam remiksuje pojedinačne pesme sa albuma.

Dankan Skot Šik je, po oceni, kritičara autor melodičnog i bogatog popa sa tekstovima koji podstiču slušaoce na razmišljanje. Proslavio ga je hit singl «Barely Breathing» sa njegovog debi albuma, koji je 55 nedelja bio na američkim top listama. Za tu pesmu, on je 1998. nominovan za Gremija za najbolji muški pop vokal. 2004. komponovao je muziku za film “Kuća na kraju sveta” i dve originalne pesme za film, koje su dobile bolje kritike od samog filma. Njegov novi, peti studijski album, White Limousine, objavljen je 24 januara ove godine sa sasvim inovativnom koncepcijom.

«Uz CD ide DVD ROM, koji stavljate u kompjuter i daunlodujete softver, kada kliknete na bilo koju od pesama, one se pojavljuju u softveru sa razdvojenim delovima, tako da imate trek za bubnjeve, bas, gitaru, vokal i klavijature, i možete da prigušite neki od njih, i miksujete ih po želji, dekonstruišete pesmu i dodajete efekte... Ideja je da fanovi dobiju sirovi materijal i zamisle kako bi pesme mogle da zvuče»

Dankan Šik kaže da inspiraciju nalazi u svakodnevnom životu ali da njegove pesme više nisu autobiografske kao nekada.

«Prvo sam pisao o sopstvenim iskustvima, jer kada počnete da pišete pesme pomalo ste naivni u pogledu tog procesa, doživljavate ih kao svoj dnevnik, i sada kad pogledam neke od svojih ranih pesama malo mi je neprijatno. Kasnije, kako upoznajete zanat i postajete sve bolji tekstopisac, onda biva zanimljivo da pišete o nečemu što nije vaše lično iskustvo nego pričate priču i zamišljate neku drugu osobu. Ponekad je zabavno pisati fikciju».

Dankan Šik je 2004. godine bio medju muzičarima koji su pomagali kampanju Džona Kerija, a kritičari kažu da su mu pesme često politički obojene.

«Postoji nekoliko pesama koje imaju ideološki prizvuk, ali nije mi bila namera da bilo kome propovedam. Posebno, na White Limousine samo sam želeo da ismejem neke od apsurda iz našeg današnjeg okruženja, politički diskurs i sa desne i leve strane spektra. Čitao sam neke blogove, pošto je moj mladji brat veoma politički angažovan i usmerava me ka nekim od tih sajtova, ali morao sam da prestanem jer je sve to odbojno, i izaziva podele medju ljudima i ne mislim da mnogo pomaže imati tako mračne i negativne stavove tipa «naš tim» protiv «njihovog tima».

Šik je inače budista, i član medjunarodne organizacije Soka Gakai, budističke mreže koja promoviše mir, kulturu i obrazovanje kroz lično angažovanje.

XS
SM
MD
LG