Linkovi

Hiljade protestovale u SAD zbog predloga zakona o imigraciji


U više američkih gradova u petak su održani protestni skupovi povodom predloga zakona u Kongresu kojima se jača primena imigracionih zakona. Najmasovnije su bile demonstracije u Finiksu, dok su manji protesti održani u Atlanti, Tusonu, Kanzas Sitiju i Los Andjelesu.

Demonstranti, čije su metode bile obustave rada i protestni marševi, kritikovali su zakon usvojen u Predstavničkom domu kojim se ilegalni imigranti u SAD tretiraju kao počinioci krivičnog dela. Predlog još nije postao zakon, a protive mu se mnogi Hispanci, vodje sindikata i crkveni zvaničnici. Predlogom se uvode nove kazne za poslodavce koji angažuju ilegalne imigrante, a takodje je predvidjeno podizanje ograde duž jedne trećine američke granice sa Meksikom.

Prema policijskim procenama, oko 20.000 ljudi okupilo se na protestu u centru Finiksa. Nekoliko hiljada učenika napustilo je nastavu da bi demonstriralo u Los Andjelesu. Protesti su bili pretežno mirni, ali je došlo do tuče izmedju crnačkih i latino-američkih učenika jedne srednje škole u Los Andjelesu.

Jedan učenik, poreklom iz Južne Amerike, kritikovao je odredbu zakona kojom se i pomoć ilegalnim imigrantima tretira kao krivično delo.

«Ovu zemlju su izgradili doseljenici, a sada pokušavaju da nas isključe iz društva. Ako šetate se nekim imigrantom bićete uhapšeni. Šta je to? To nije Amerika».

Senat će se pitanjem imigracije baviti sledeće nedelje, a analitičari ukazuju da su neke od mera koje senatori razmatraju manje restriktivne od onih u imigracionom zakonu koji je već usvojen u Predstavničkom domu. Prema jednoj od odredbi, stvara se program «radnika-gosta» koji bi omogućio ilegalnim imigrantima da legalizuju svoj status. Kada Senat usvoji svoj predlog, obe verzije će biti prosledjene zajedničkom odboru sastavljenom od članova oba doma Kongresa na usaglašavanje. Ukoliko odbor uspe da pomiri razlike, konačna verzija se prosledjuje predsedniku.

XS
SM
MD
LG