Linkovi

Svake godine gnjurci pretražuju luku Ostrva Katalina


Godišnje čišćenje luke je dobro za životnu sredinu, a gnjurcima daje priliku da tragaju za podvodnim blagom.

Ostrvo Katalina je predmet popularne pesme, koja je omiljena i među turistima i među gnjurcima. Oni pristižu malim jedrilicama i velikim trajektima. Deni Pajper, iz lokalnog udruženja gnjuraca, kaže da svi oni donesu do 2700 kilograma otpadaka, a ponekad i dragocenosti, što gnjurcima daje priliku za nadmetanje.

«Za neke je to izazov da pronađu nešto potpuno jedinstveno i bez obzira da li je reč o nekakvoj staroj flaši ili ručnom satu, oni se nadmeću. Za neke je to samo dan dobrog provoda u vodi», kaže Pajper.

Majk Drajfus je posle tridesetak minuta u zalivu, upravo ponašao držač za plovak, za koji tvrdi da je već izvesno vreme u vodi...

«On je našao par naočara, a ja ovo vrlo lepo umetničko delo, pokriveno smolom. Malo đubreta, opušaka od cigareta, loptica za golf... Loptice smo međutim ostavili na dnu», kaže ovaj bračni par «istraživača».

Gregori Sorenson, gnjurac i kompjuterski inženjer, dobrovoljno učestvuje u organizaciji nadmetanja. On pregleda predmete pronađene u zalivu, među kojima su i mobilni telefoni.

«Telefon Trio, Blekberi. Imamo i nekoliko dobrih flašica Koka-kole. Dosta dobrog vina. Dosta dobrog preostalog piva. Nekoliko vina s one strane», kaže Sorenson.

Više od pet stotina gnjuraca koji su se okupili na čišćenju luke, podelili su i nagrade i priznanja. Jedan od takmičara je dobio ručno obojenu bocu za kiseonik. Počasna predsednica manifestacije, Džil Bojvin, kaže da je ovogodišnje 25. čišćenje donelo manje otpadaka nego obično, što pokazuje da dobrovoljni rad donosi rezultate.

«Ako pogledate ovu divnu luku, videćete rezultate 25-ogodišnjeg rada, koji ćemo nastaviti dokle god nam budu dozvoljavali», kaže ona.

Robert Njumen, raketni naučnik u Vazduhoplovnoj bazi «Vandenberg» i gnjurac u slobodnom vremenu, kaže da ova godišnja akcija podseća ljude da ne bacaju đubre u okean.

«To ostaje u svesti - bolje da ne bacim preko ograde ili šutnem u vodu s doka. Nadamo se da će ljudi sve to da bace u đubre, a ne u okean», kaže Njumen, dodavši da gnjurci održavaju ovo mesto kao nekakvu iskonsku, romantičnu oazu, za provođenje vikenda.

XS
SM
MD
LG