Linkovi

UNHCR zabrinut za položaj Palestinaca u Bagdadu


UNHCR je saopštio da je zabrinut za položaj Palestinaca u Bagdadu. Navodi se da je više od stotinu palestinskih porodica dobilo smrtne pretnje i da su mnogi u šoku i panici.

Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice je saopštila da se Palestinci osećaju kao da su sve više u klopci. Navodi se da su mnogi prestali da idu na posao i da iz bezbednosnih razloga ne puštaju decu u školu. Predstavnica UNHCR-a, Dženifer Pagonis, kaže da sve Iračane pogađa nesigurnost u zemlji, ali da se procenjuje da se 34 hiljade Palestinaca u Iraku osećaju posebno ranjivim i da su na meti, jer se smatra da su bili posebno povlašćeni pod režimom Sadama Huseina.

«Sada vidimo da im se sve to vraća. Ne mogu tačno da vam kažem ko im preti, ali dobijaju smrtne pretnje. Kidnapuju ih kao i sve druge. Međutim, oni osećaju da su još više na udaru od ostatka iračke zajednice, zbog položaja koji su imali u prethodnom režimu.»

Dženifer Pagonis je izjavila da je UNHCR i dalje zabrinut za sudbinu 88 Palestinaca, među kojima su i deca i starci, koji su zastali na ničijoj zemlji na iračko-jordanskoj granici, pošto su zbog nesigurnosti prošlog vikenda napustili Bagdad. Predstavnica Visokog komesarijata je rekla da se ta grupa potom vratila na iračku stranu i da su male šanse da pređe granicu, s obzirom da je Jordan izbeglicama zabranio prelazak. Dženifer Pagonis kaže da je Palestince do granice sprovela nevladina organizacija Kartel hrišćanskih mirotvoraca. Četiri pripadnika te organizacije su pre četiri meseca oteta, a trojica preživelih su prekjuče oslobođena. Predstavnica UNHCR-a je dodala da je granično područje nenaseljeno i veoma negostoljubivo.

«Neke grupe su se tamo zaglavile čak dve godine. Humanitarnim organizacijama, ne samo UNHCR-u, izuzetno je teško da dopreme tim ljudima pomoć. Oni se tako nađu na granici, bez hrane i vode. Imaju nekakav minimalni zaklon i kako mi kao humanitarna organizacija, možemo da im pomognemo da prežive? Deluje veoma neobično da dovedete ljude na granicu, a znate da ne mogu da je pređu.»

Predstavnica UNHCR-a je rekla da je grupa humanitarnih radnika preksinoć uspela da prodre do graničnog područja i dostavi Palestincima hranu i drugi materijal za narednih pet do sedam dana. Palestinci u toj grupi su inače, kako je rekla, čvrsto rešeni da se ne vrate u bilo koji deo Iraka.

XS
SM
MD
LG